Wortelkanaalbehandeling

Endodontologie bestaat uit tandheelkundige behandelingen ten behoeve van het wortelkanaal en is in de volksmond voornamelijk bekend onder de term: wortelkanaalbehandeling. Kiespijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gaatje of simpelweg overbelasting van een kies. De oorzaak van kiespijn kan echter ook zijn dat het tandweefsel in het wortelkanaal ontstoken is. In dit geval raden we aan om uw kies door een endodontoloog te laten behandelen.

Heeft u al enige tijd last van pijnlijke tanden of kiezen? Neem dan direct contact op met een van onze ervaren tandartsen. Zij zijn allen gespecialiseerd in endodontologie en informeren u graag over onze behandelmethode.

 

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Wanneer het tandweefsel in het wortelkanaal ontstoken is, is de expertise van een endodontoloog nodig. Een ontsteking in het tandweefsel geneest namelijk niet vanzelf. Het is dus belangrijk om op tijd een endodontoloog te raadplegen om te voorkomen dat het tandweefsel afsterft of de ontsteking doorzet naar het kaakbot. Ontstoken tandweefsel zelf herkennen is niet altijd mogelijk. Er zijn wel verschillende symptomen die duiden op ontstoken tandweefsel:

 • Tanden of kiezen zijn extra gevoelig voor warmte en kou
 • Een kloppend gevoel in uw tand, kies of kaak
 • Een zwelling van het tandvlees of de wang
 • Pijn bij druk op de tand of kies
 • Zichtbaar ontstekingsvocht (puistje) op het tandvlees

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van ontstoken tandweefsel in het wortelkanaal. Veelvoorkomende oorzaken zijn tandbederf, een lekkende vulling en een val. Om een wortelkanaalbehandeling voor te zijn is het dus van belang om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. U kunt bij onze praktijk terecht voor alle tandheelkundige behandelingen en specialismen.

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

We hechten veel waarde aan onze patiënten en voorzien hen dan ook van persoonlijke aandacht. Iedere patiënt is uniek en heeft een ander behandelplan nodig. Heeft u last van angst voor de tandarts? U bent niet de enige. Daarom staan onze specialisten altijd voor u klaar om u te informeren en adviseren waar nodig. Uiteraard wordt u voordat de behandeling van start gaat, stap voor stap geïnformeerd over de inhoud van de behandeling. Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit de volgende stappen:

 1. U wordt stap voor stap geïnformeerd over de wortelkanaalbehandeling.
 2. De tandarts verdooft uw mond voor een pijnvrije behandeling.
 3. Er wordt een gaatje in de tand of kies geboord om bij het ontstoken weefsel te komen.
 4. Ontstoken tandweefsel wordt verwijderd met kleine vijltjes.
 5. Het wortelkanaal wordt gereinigd met speciale reinigingsinstrumenten.
 6. Het wortelkanaal wordt gevuld en afgesloten.

Wortelkanaalbehandeling kosten

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling en overige tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit doen zij in opdracht van de overheid. De tarieven gelden voor iedere tandartspraktijk in Nederland. In onderstaande tabel vindt u de meest voorkomende kosten van een wortelkanaalbehandeling in 2020.

Onderzoek, diagnostiek en behandelplanning

Code Behandeling Prijs
E01 Wortelkanaalbehandeling consult € 22,16
E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult € 40,82
E03 Consult na tandheelkundig ongeval € 32,07

Wortelkanaalbehandeling

Code Behandeling Prijs
E60 Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpaweefsel € 46,65
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal € 104,95
E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen € 151,60
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen € 198,24
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 kanalen € 244,89
E45 Aanbrengen rubberdam € 11,66
E86 Gebruik operatiemicroscoop € 78,71
E52 Moeilijke wortelkanaalopening € 29,15
E53 Verwijderen van wortelstift € 40,82
E51 Verwijderen van kroon of brug € 34,98
E64 Afsluiting van open wortelpunt € 46,65

Bovenstaande tarieven worden ieder jaar herzien, waardoor we u voor de meest recente tarieven doorverwijzen naar de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wortelkanaalbehandeling ervaring

”Fijne tandartspraktijk! De specialisten hebben me goed geïnformeerd voordat de wortelkanaalbehandeling plaatsvond zodat ik minder gespannen was. Een stukje persoonlijke aandacht waar ik veel waarde aan hecht. Bovendien verliep de wortelkanaalbehandeling pijnloos!”

Contact

Heeft u vragen over een wortelkanaalbehandeling of wilt u graag persoonlijk advies over uw situatie? Neem dan gerust contact op door te bellen naar 010 – 820 97 84 of vul het contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.