fbpx

Wortelkanaalbehandeling

Endodontologie bestaat uit tandheelkundige behandelingen ten behoeve van het wortelkanaal en is in de volksmond voornamelijk bekend onder de term ‘wortelkanaalbehandeling’. Kiespijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gaatje of simpelweg overbelasting van een kies. Kiespijn kan echter ook ontstaan doordat het tandweefsel in het wortelkanaal ontstoken is. In dit geval raden we aan om uw kies door een endodontoloog te laten behandelen.

Heeft u al enige tijd last van pijnlijke tanden of kiezen? Neem dan direct contact op met een van onze ervaren tandartsen. Zij zijn allen gespecialiseerd in endodontologie en informeren u graag over onze behandelmethoden.

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Wanneer het tandweefsel in het wortelkanaal ontstoken is, is de expertise van een endodontoloog nodig. Een ontsteking in het tandweefsel geneest namelijk niet vanzelf. Het is dus belangrijk om op tijd een endodontoloog te raadplegen om te voorkomen dat het tandweefsel afsterft of de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Ontstoken tandweefsel zelf herkennen is niet altijd mogelijk. Er zijn wel verschillende symptomen die duiden op ontstoken tandweefsel:

 • Uw tanden of kiezen zijn extra gevoelig voor warmte en kou
 • Een kloppend gevoel in uw tand, kies of kaak
 • Een zwelling van het tandvlees of de wang
 • Pijn bij druk op de tand of kies
 • Zichtbaar ontstekingsvocht (puistje) op het tandvlees

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van ontstoken tandweefsel in het wortelkanaal. Veelvoorkomende oorzaken zijn tandbederf, een lekkende vulling en een val. Om een wortelkanaalbehandeling voor te zijn, is het dus van belang om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. U kunt bij onze praktijk terecht voor alle tandheelkundige behandelingen en specialismen.

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

We hechten veel waarde aan het welzijn van onze patiënten en geven u graag alle persoonlijke aandacht die u verdient. Iedere patiënt is uniek en heeft een eigen behandelplan nodig. Heeft u last van angst voor de tandarts? U bent niet de enige. Daarom staan onze specialisten altijd voor u klaar om u te informeren en adviseren waar nodig. Uiteraard wordt u voordat de behandeling van start gaat, stap voor stap geïnformeerd over de inhoud van de behandeling. Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit de volgende stappen:

 1. U wordt stap voor stap geïnformeerd over de wortelkanaalbehandeling.
 2. De tandarts verdooft uw mond voor een pijnvrije behandeling.
 3. Er wordt een gaatje in de tand of kies geboord om bij het ontstoken weefsel te komen.
 4. Het ontstoken tandweefsel wordt verwijderd met kleine vijltjes.
 5. Het wortelkanaal wordt gereinigd met speciale reinigingsinstrumenten.
 6. Het wortelkanaal wordt gevuld en afgesloten.

Hoeveel kost een wortelkanaalbehandeling?

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling en overige tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit doen zij in opdracht van de overheid. De tarieven gelden voor iedere tandartspraktijk in Nederland. In onderstaande tabel vindt u de meestvoorkomende kosten van een wortelkanaalbehandeling in 2021.

Onderzoek, diagnostiek en behandelplanning

Code Behandeling Prijs
E01 Wortelkanaalbehandeling consult € 22,16
E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult € 40,82
E03 Consult na tandheelkundig ongeval € 32,07

Wortelkanaalbehandeling

Code Behandeling Prijs
E60 Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpaweefsel € 46,65
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal € 104,95
E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen € 151,60
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen € 198,24
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 kanalen € 244,89
E45 Aanbrengen rubberdam € 11,66
E86 Gebruik operatiemicroscoop € 78,71
E52 Moeilijke wortelkanaalopening € 29,15
E53 Verwijderen van wortelstift € 40,82
E51 Verwijderen van kroon of brug € 34,98
E64 Afsluiting van open wortelpunt € 46,65

Bovenstaande tarieven worden ieder jaar herzien, daarom verwijzen we u voor de meest recente tarieven door naar de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wortelkanaalbehandeling ervaring

”Fijne tandartspraktijk! De specialisten hebben me goed geïnformeerd voordat de wortelkanaalbehandeling plaatsvond zodat ik minder gespannen was. Een stukje persoonlijke aandacht waar ik veel waarde aan hecht. Bovendien verliep de wortelkanaalbehandeling pijnloos!”

Wortelkanaalbehandeling bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

Tandartsenpraktijk Laan op Zuid in Rotterdam is er voor u met alle tandheelkundige behandelingen. We zijn zeer ervaren in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen en helpen u graag van uw klachten af.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

  Openingstijden

  Maandag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Woensdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Donderdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
  pauze: 12:00-12:30
  Zondag:Gesloten

  Contact

  Heeft u vragen over een wortelkanaalbehandeling of wilt u graag persoonlijk advies voor uw situatie? Neem dan gerust contact op door te bellen naar 010 – 820 97 84 of vul het contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Veelgestelde vragen wortelkanaalbehandeling

  Hieronder vindt u de meestgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We voorzien u graag van informatie.

  Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

  De tandarts kiest voor het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling wanneer een tand of kies ontstoken is. U kunt dit zelf merken doordat uw gebit gevoelig is of pijn doet. Soms zijn er geen klachten, maar ontdekt de tandarts een ontsteking bij het maken van een controlefoto of het vullen van een kies.

  Wordt een wortelkanaalbehandeling vergoed?

  Kinderen jonger dan 18 jaar zijn altijd verzekerd voor hun tandartskosten. Dit valt onder de basisverzekering. Volwassenen moeten een aanvullende (tandarts)verzekering afsluiten om hun tandartskosten te kunnen declareren.

  Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

  De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van de aard en ernst van de problemen. Zo duurt de behandeling van een kies met meerdere kanalen veel langer dan bijvoorbeeld die van een tand met slechts één kanaal. Bovendien kunnen er complicaties zijn die de behandeling langer laten duren. Meestal duurt een behandeling tussen de 30 minuten en 1,5 uur.

  Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

  Voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling wordt u plaatselijk verdoofd. Hierdoor is de behandeling volledig pijnloos en zal ook bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen. U kunt achteraf wel napijn ervaren, maar dit zou na een paar dagen over moeten gaan.

  Hoe kan ik een wortelkanaalbehandeling voorkomen?

  Het spreekt misschien voor zich, maar een goede mondhygiëne is cruciaal om problemen met uw gebit en tandvlees te voorkomen. Ook raden we aan om ieder half jaar uw tandarts te bezoeken voor de periodieke controle. Zo kunnen eventuele problemen tijdig gesignaleerd worden, zodat ze niet van kwaad tot erger gaan.

  Wat als een wortelkanaalbehandeling niet helpt?

  Een wortelkanaalbehandeling moet de ontsteking van het tandweefsel verhelpen. Gebeurt dit niet, dan kan de tandarts of endodontoloog de behandeling opnieuw uitvoeren. Als een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is of het probleem niet verhelpt, kan de tandarts kiezen voor een wortelpuntoperatie, ook wel een apexresectie genoemd. In dit geval wordt de ontsteking chirurgisch gereinigd en de wortelpunt afgesloten. Is ook dit niet toereikend, dan kan in het uiterste geval de volledige tand of kies verwijderd worden. De tandarts plaatst dan een implantaat met een kroon of brug om het gat op te vullen.

  Kan een wortelkanaalbehandeling in één keer?

  Dit is afhankelijk van de complexiteit en het aantal kanalen dat behandeld moet worden. Een herbehandeling duurt meestal langer dan een eerste wortelkanaalbehandeling, omdat de wortelkanalen eerst leeg gemaakt en gereinigd moeten worden.

  Hoelang zal ik last hebben van een wortelkanaalbehandeling?

  Een wortelkanaalbehandeling kan zorgen voor napijn. De pijn is met name aanwezig bij het kauwen, bijten of andere vormen van kracht uitoefenen op de tand of kies. Dit duurt meestal een paar dagen. U kunt de pijn onderdrukken met behulp van paracetamol. Heeft u erg lang last van de behandeling? Neem dan even contact op met de tandarts.