fbpx

Periodieke controle

De beste manier om een mooi en gezond gebit te behouden is het voorkomen van gebitsproblemen. Met een halfjaarlijkse periodieke controle kunnen we beschadigingen van het gebit voorkomen of op tijd bestrijden. Op deze manier voorkomen we dat er een ingrijpende behandeling nodig is. De ervaren tandartsen van Tandarts Laan op Zuid verwelkomen u graag voor een halfjaarlijkse periodieke controle. Plan een afspraak via de onderstaande button. Bent u nog niet eerder in onze praktijk geweest? Schrijf u dan eenvoudig in via onze website.

De voordelen van periodieke controles bij Tandarts Laan op Zuid

 • Deskundige en ervaren tandartsen
 • Periodieke controle binnen een kwartier uitgevoerd
 • Tijdig signaleren en behandelen van gebitsproblemen
 • Plan uw afspraak online in

Wat is een periodieke controle?

Tijdens een periodieke controle controleert de tandarts uw gebit op afwijkingen als gaatjes, ontstoken tandvlees, tandsteen en eventuele tandwortelproblemen. Hiermee zorgen we ervoor dat we tandproblemen tijdig signaleren en kunnen bestrijden, voordat ze verergeren. De tandarts kan tijdens de periodieke controle bijvoorbeeld vaststellen of u last heeft van ontstoken tandvlees. Door ontstoken tandvlees op tijd op te sporen en te behandelen, voorkomen we dat het probleem zich uitbreidt tot een aandoening als parodontitis. Daarnaast kunnen afwijkingen aan het gebit duiden op andere gezondheidsproblemen in het lichaam. Een periodieke controle is dus niet alleen noodzakelijk voor een gezond gebit, maar kan ook bijdragen aan je algehele gezondheid.

Wat zijn de tarieven van een periodieke controle?

De tarieven voor periodieke controles zijn, net als bij andere tandheelkundige behandelingen, landelijk vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hierdoor zijn de tarieven voor tandheelkundige behandelingen overal in Nederland hetzelfde. Bekijk hieronder de kosten van een periodieke controle, vastgesteld voor het jaar 2019:

Code Behandeling Prijs
C11 Wortelkanaalbehandeling consult € 22,16
C13 Probleemgericht consult € 22,16

Wanneer er aanvullende tandheelkundige handelingen worden verricht, kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden. Voor een actueel overzicht van alle kosten kunt u terecht op onze pagina tarieven.

Vergoeding zorgverzekeraar

Tot het achttiende levensjaar is iedereen vanuit de basisverzekering verzekerd voor tandheelkundige behandelingen. Wanneer u achttien jaar of ouder bent, dan heeft u een aanvullende verzekering nodig om de tandartskosten vergoed te krijgen. Afhankelijk van uw verzekeraar wordt de periodieke deels of helemaal vergoed. Om er zeker van te zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de verzekering neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.

Een periodieke controle is snel en pijnloos

Een periodieke controle duurt doorgaans 15 minuten. Dit is al genoeg tijd voor de tandarts om uw mond uitgebreid te controleren op afwijkingen of gebitsproblemen. In sommige gevallen is het nodig om röntgenfoto’s te maken. Zo krijgt de tandarts een beter beeld van de staat van uw gebit. Uiteraard verloopt de periodieke controle geheel pijnloos. Tijdens de controle ontvangt u bovendien deskundig advies over hoe u uw gebit het beste kunt onderhouden. Hierbij kunt u denken aan poetsinstructies. Een periodieke controle is dus een snelle en pijnloze controle, waarbij we binnen 15 minuten uw gebit volledig hebben gecontroleerd. Zo kunt u snel weer met een stralende lach naar huis.

Vervolgafspraak na een periodieke controle

Blijkt tijdens de periodieke controle dat er afwijkingen aanwezig zijn in uw gebit? In sommige gevallen kan dit betekenen dat er een uitgebreide behandeling nodig is, bijvoorbeeld wanneer er een gaatje gevuld moet worden of wanneer u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. In dat geval plannen we een vervolgafspraak in. Dankzij onze uitstekende verdovingsmethoden zullen ook deze behandelingen volledig pijnloos verlopen. In sommige gevallen kan de tandarts u doorverwijzen naar een andere specialist, zoals de kaakchirurg of een mondhygiënist.

Tips voor een goede mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Draag een steentje bij aan het voorkomen van gebitsproblemen door er een goede mondhygiëne op na te houden. Volg hiervoor de onderstaande tips:

 • Poets uw tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta.
 • Reinig de ruimtes tussen uw tanden en kiezen met flosdraad, stokers of ragers.
 • Beperk uw eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 keer per dag.
 • Wacht een uur met tandenpoetsen na het nuttigen van zuur voedsel, zoals sinaasappels.

Natuurlijk kunt u gebitsproblemen niet altijd voorkomen. Daarom is het noodzakelijk om twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts voor een periodieke controle. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er geen ernstige gebitsproblemen ontstaan en dat u een mooi, stralend en gezond gebit behoudt.

U bent van harte welkom bij Tandarts Laan op Zuid in Rotterdam

Stap binnen bij Tandarts Laan op Zuid. Onze zeer moderne tandartsenpraktijk is gelegen in Rotterdam Zuid, in het nieuwe kantoorgebouw Vancouver. Door middel van vakkundige behandelingen en moderne apparatuur verlenen onze specialisten hoogwaardige en complete mondzorg voor zowel kinderen als volwassenen.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

  Openingstijden

  Maandag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Woensdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Donderdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
  pauze: 12:00-12:30
  Zondag:Gesloten

  Periodieke controle inplannen

  Een periodieke controle inplannen bij Tandarts Laan op Zuid is erg eenvoudig. U kunt een afspraak inplannen via onze website of bellen naar 010 82 09 784. Heeft u met spoed een tandarts nodig? Neem direct telefonisch contact met ons op. We proberen dezelfde dag of de dag erna een afspraak met u in te plannen.

  Veelgestelde vragen periodieke controle

  We delen graag een aantal van de meestgestelde vragen met u over periodieke controles. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

  Hoe vaak is een periodieke controle nodig?

  In principe nodigen we u minimaal twee keer per jaar uit voor een periodieke controle. Drie keer per jaar is natuurlijk beter, maar alleen als u hier zelf behoefte aan heeft. Overleg met uw tandarts wat voor u het beste is.

  Is de tandarts controle verplicht?

  De periodieke controle bij de tandarts is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om enkel bij klachten langs te komen. Overigens raden we dit sterk af, omdat we hierdoor minder snel beginnende afwijkingen kunnen constateren en hierdoor ergere problemen voor kunnen zijn.

  Hoelang duurt een periodieke controle?

  Een tandarts controle duurt gemiddeld 15 minuten. In deze tijd ziet de tandarts al snel of uw gebit bepaalde afwijkingen of problemen heeft. Het kan zijn dat er röntgenfoto’s moeten worden gemaakt, omdat de vorige bijvoorbeeld te oud zijn.

  Waarom is de controle bij de tandarts zo belangrijk?

  Het spreekt misschien voor zich, maar als u uw gebit met regelmaat laat controleren, worden problemen sneller ontdekt. Bijvoorbeeld een beginnend gaatje of het doorkomen van een verstandskies. Dankzij een periodieke controle weet u zeker dat uw gebit de checks krijgt die nodig zijn of die u zelf niet kunt doen.

  Doet een tandarts controle pijn?

  Over het algemeen doet de controle geen pijn, omdat we niet hoeven te boren of iets dergelijks. Uw tandvlees kan wel ietwat gevoelig zijn, omdat we uw gebit ook reinigen. Hier hoeft u zich echter geen zorgen over te maken, want het gevoel verdwijnt snel weer.

  Wat controleert de tandarts bij een periodieke controle?

  De tandarts controleert altijd uw gehele mond. Hieronder vallen natuurlijk uw tanden, kiezen en eventuele vullingen of kronen. Maar ook de slijmvliezen, het kauwstelsel en het tandvlees worden gecheckt.

  Wat als de tandarts afwijkingen constateert?

  Als de tandarts ziet dat uw gebit afwijkingen heeft, zal hij dit noteren. Stel dat de tandarts het begin van een gaatje constateert, kan hij besluiten om het te laten monitoren. Bij de volgende afspraak zal dit opnieuw gecheckt worden om te zien of er veranderingen zijn. Mocht de tandarts een afwijking constateren waarbij wél een behandeling nodig is, dan stelt hij een behandelplan op. In sommige gevallen kan het ook zijn dat hij u doorverwijst naar een orthodontist, kaakchirurg of een mondhygiënist.

  Zit de periodieke controle van de tandarts in de basisverzekering?

  Iedereen tot 18 jaar is verzekerd voor tandheelkundige behandelingen vanuit de basisverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan heeft u een aanvullende verzekering nodig. Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar of de behandelingen volledig of voor een deel worden vergoed.

  Hoe bereid ik me voor op een periodieke controle?

  Het is belangrijk om voorafgaand aan uw afspraak goed uw tanden te poetsen, zodat we uw gebit beter kunnen beoordelen. Als u uw tanden goed en regelmatig poetst, is er een grote kans dat u in no time weer buiten staat.

  Ik heb een kunstgebit, is een periodieke controle dan noodzakelijk?

  Verplicht is de controle niet, maar toch raden we het sterk aan, zelfs bij mensen met een kunstgebit. We controleren namelijk veel meer dan alleen tanden en kiezen. De tandarts onderzoekt uw hele mond, waaronder de slijmvliezen en het tandvlees.

  Wat gebeurt er na de behandeling?

  Indien we geen afwijkingen constateren, plannen we een nieuwe periodieke controle in. Afhankelijk van uw situatie is dit over het algemeen binnen 6 tot 12 maanden. Zodra de tandarts wel een afwijking constateert, dan stelt hij een behandelplan op en plannen we een vervolgafspraak in om het probleem te verhelpen. U mag na de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij u een fluoridebehandeling heeft gekregen. In dat geval mag u een uur lang niets consumeren.

  Hoe maak ik een afspraak bij Tandarts Laan op Zuid?

  Het inplannen van een periodieke controle kunt u erg gemakkelijk online doen. Daarnaast zijn we telefonisch bereikbaar via 010 82 09 784. Heeft u pijnklachten of wilt u een behandeling inplannen, dan vragen we u om telefonisch een afspraak in te plannen.