fbpx

Tanderosie

Tanderosie is een veelvoorkomend probleem waarbij het tandglazuur langzaam maar zeker wordt aangetast door zuren uit voeding en dranken. Het is een proces dat vaak onopgemerkt blijft totdat de schade zichtbaar wordt. Vroegtijdige detectie en behandeling zijn cruciaal om ernstige gebitsproblemen te voorkomen. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid begrijpen we het belang van een gezond gebit en bieden we gespecialiseerde zorg om tanderosie te behandelen en te voorkomen.

  • Elk behandelplan is op maat gemaakt
  • Preventieve aanpak
  • Nauwkeurige diagnose en behandeling

Schrijf u in als nieuwe patiënt.

Tanderosie oorzaak

Tanderosie wordt veroorzaakt door zuren die in direct contact komen met het tandoppervlak. Dit hoeft niet alleen door ongezond voedsel te komen, zoals frisdranken, jam of snoep. Zuren zitten ook in fruit, vruchtensappen en in sommige medicijnen. Langdurige blootstelling aan deze zuren kan het glazuur, de harde, beschermende laag van uw tanden, aantasten.

Symptomen van tanderosie

In de beginfase van tanderosie merken velen de symptomen niet op. Naarmate de erosie zich ontwikkelt, ervaren patiënten vaak een verhoogde gevoeligheid tijdens het eten en drinken. Dit is een direct gevolg van het dunner wordende tandglazuur. De tanden nemen een gele of donkere tint aan. Bij vergevorderde tanderosie verschijnen de randen van de tanden transparant en breken ze gemakkelijker af. Uiteindelijk verkorten en verdunnen de tanden, waarbij ze een doorzichtige uitstraling krijgen.

Risicogroepen

Tanderosie treft mensen van alle leeftijden en achtergronden, maar sommige groepen lopen een hoger risico. Hier zijn enkele belangrijke risicogroepen die extra aandacht moeten besteden aan hun mondgezondheid om tandheelkundige aandoeningen te voorkomen.

Tanderosie treft mensen van alle leeftijden en achtergronden, maar sommige groepen lopen een hoger risico. Hier zijn enkele belangrijke risicogroepen die extra aandacht moeten besteden aan hun mondgezondheid om tandheelkundige aandoeningen te voorkomen.

  1. Hoog zuurgehalte in het dieet: degenen die regelmatig zure voedingsmiddelen en dranken zoals citrusvruchten, frisdranken en sportdranken consumeren.
  2. Mensen met een droge mond: verminderde speekselproductie, vaak door bepaalde medicijnen of medische aandoeningen, kan het risico op tanderosie verhogen.
  3. Patiënten met refluxziekten: personen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of zure reflux, waarbij maagzuren regelmatig in de mond komen.
  4. Mensen met een eetstoornis: vooral mensen met stoornissen zoals boulimia, waarbij frequent braken de tanden blootstelt aan maagzuur.
  5. Alcohol- en drugsgebruik: overmatig gebruik van alcohol en drugs kan leiden tot een droge mond en tanderosie.
  6. Personen met slechte mondhygiëne: onvoldoende poetsen en flossen kan het risico op tanderosie verhogen, vooral als zure voedingsmiddelen en dranken regelmatig worden geconsumeerd.
  7. Kinderen en tieners: hun tandglazuur is nog in ontwikkeling en daardoor vatbaarder voor erosie, vooral bij hoge consumptie van zure dranken en snoep.

Preventie van tanderosie

Preventie is de sleutel tot het behoud van een gezond gebit. U kunt het risico op tanderosie voorkomen door:

  • Zure voedingsmiddelen en dranken te beperken.
  • Uw mond met water te spoelen na het consumeren van zure voedingsmiddelen/dranken.
  • Koolzuurhoudende drankjes met een rietje te drinken.
  • Overdag genoeg water te drinken.
  • Een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta te gebruiken.
  • Een mondspoeling te gebruiken op aanraden van uw tandarts.
  • Een goede mondhygiëne, inclusief regelmatig poetsen en flossen.
  • Regelmatige controles bij Tandartspraktijk Laan op Zuid voor professioneel advies.

Tanderosie behandeling bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Als uw tandglazuur is verdwenen door tanderosie, dan komt het helaas nooit meer terug. Daarom is het uiterst belangrijk dat u uw tandglazuur goed beschermd. Onze tandartsen en mondhygiënisten kunnen de eerste symptomen van beginnende tanderosie te herkennen. Zorg er dus voor dat u elk halfjaar bij ons langskomt voor een periodieke controle. Als er bij u sprake is van ernstige tanderosie, kunnen we de schade maskeren met een kroon, composietvulling of facing. Maar de tanderosie herstellen, dat is niet mogelijk.

Tanderosie behandeling kosten en vergoeding

Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid streven we ernaar om hoogwaardige tandheelkundige zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. De kosten voor de behandeling van tanderosie variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandelmethoden. Voor het meest actuele overzicht van onze tarieven en mogelijke vergoedingen door uw zorgverzekeraar, verwijzen we u naar onze tarievenpagina.

Neem contact met ons op of schrijf u in

Bij twijfel over uw mondgezondheid, aarzel niet om contact op te nemen met Tandartspraktijk Laan op Zuid. Ons deskundige team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te adviseren. Maak direct een afspraak voor een controle of schrijf u in als nieuwe patiënt. Samen zorgen we voor een gezonde en stralende glimlach.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze: 12:00-12:30
    Zondag:Gesloten