fbpx

Kunstgebit

Heeft u een kunstgebit nodig? Dat is een grote verandering, want uw tanden en kiezen spelen een belangrijke rol bij het eten en praten. Bovendien is uw gebit erg belangrijk voor uw uitstraling. Uw glimlach is immers uw visitekaartje. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid hebben we jarenlange ervaring in het aanmeten en plaatsen van verschillende gebitsprotheses. Door uw kunstgebit precies op maat te maken, zorgen we altijd voor de perfecte pasvorm.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem voor advies of een afspraak gerust contact met ons op via de onderstaande knoppen. Uw gebit is bij ons in goede handen.

Wanneer een kunstgebit?

Dankzij het steeds beter worden van preventieve mondzorg behouden steeds meer mensen hun eigen tanden en kiezen tot ze oud zijn. Natuurlijk kan het gebeuren dat delen van het gebit verloren gaan. In dat geval is een gebitsprothese een goede manier om het gebit gedeeltelijk of volledig te vervangen, zodat u kunt blijven genieten van een mooie glimlach. Een kunstgebit is een van deze gebitsprotheses. Op een implantaat kunnen we een kunstgebit, kroon of brug plaatsen.

Kosten en vergoeding kunstgebit

Alle tandartskosten zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een compleet kunstgebit voor de boven- en onderkaak kost meestal tussen de 900 en 1300 euro, maar uiteraard verschilt de prijs per situatie. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een gedeeltelijke of volledige vergoeding. Dit kunt u het beste checken bij uw zorgverzekeraar.

Een kunstgebit laten aanmeten: de behandeling

Het laten aanmeten van een kunstgebit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Er zijn verschillende mogelijkheden en een gebitsprothese is in alle gevallen maatwerk. We kijken tijdens een consult graag naar welke oplossing het beste bij u past. Wanneer de keuze is gemaakt, gaan we aan de slag met uw kunstgebit. We nemen alle stappen goed met u door en leggen u graag uit hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Intakegesprek

Uiteraard kiest u niet zomaar voor een kunstgebit. Tijdens een intakegesprek legt de tandarts u graag uit wat de mogelijkheden zijn, hoe de eventuele behandeling verloopt en wat het verwachte resultaat is. Zo zorgen we ervoor dat u van tevoren precies weet waar u aan toe bent. U bent natuurlijk nog nergens toe verplicht. Na afloop van het consult stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Afdruk maken

Allereerst maakt de tandarts een afdruk van uw kaak. Dit doet hij met een afdruklepel gevuld met speciaal afdrukmateriaal. Het tandtechnisch laboratorium maakt hiervan in een nauwkeurig gipsmodel, waarop uw kunstgebit gemaakt wordt. Uw kunstgebit passen we aan naar uw voorkeuren. Bent u tevreden over de kleur, vorm en stand van uw eigen tanden? Of misschien juist niet? Informeer uw tandarts hierover vóórdat het kunstgebit wordt gemaakt, zodat we hem zo veel mogelijk naar uw wensen kunnen maken.

Het trekken van tanden en kiezen

Om het kunstgebit te kunnen plaatsen, trekt de tandarts de tanden en kiezen. Dit gebeurt meestal niet in één keer. Als eerste worden de kiezen getrokken, zodat u in de tussentijd niet zonder tanden hoeft rond te lopen. Tegelijkertijd kan zo het tandvlees herstellen. Het kan even wennen zijn bij het eten, daarom raden we in deze periode zacht voedsel aan. Uiteindelijk zult u gewoon weer kunnen eten wat u gewend bent, zij het met lichtelijk verminderd kauwvermogen.

Kunstgebit plaatsen

Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het kunstgebit wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken, dus direct over de verse wonden heen. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, maar dit heeft een groot voordeel. Uw kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden. Hierdoor krijgt uw tandvlees optimaal de kans om te genezen.

Kunstgebit nazorg

Uw nieuwe kunstgebit zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen lekker. Het kan klemmen en soms pijn doen. Toch mag u hem niet uit uw mond halen. Omdat uw tandvlees kan gaan zwellen, zal het kunstgebit dan niet meer goed in uw mond passen.

Nabloeden

De eerste uren na het trekken van uw tanden kunnen de wonden nog een beetje nabloeden. Dat kan uw speeksel rood kleuren, maar dit zal vrij snel ophouden. De wonden hebben tijd nodig om te genezen. Om bloedstolsels te voorkomen, kunt u de eerste 24 uur beter niet spoelen. U mag natuurlijk wel drinken. Ook het nemen van pijnstillers raden we af, sommige varianten werken namelijk bloedverdunnend. Blijft het bloeden aanhouden of blijft u pijn houden, overleg dan met de tandarts wat u het beste kunt doen.

Wennen aan uw kunstgebit

Na 1 dag mag u het kunstgebit uit uw mond halen. Soms doet de tandarts dit, in andere gevallen mag u dit zelf doen. Wees hier wel voorzichtig mee vanwege de wonden. Reinig het kunstgebit en spoel uw mond voorzichtig met lauwwarm water, eventueel met een beetje zout erin. Hiervoor kunt u ook mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken, bijvoorbeeld Perio-Aid of Corsodyl. Dit is verkrijgbaar bij de drogist.

Na een paar dagen zal de pijn afnemen: uw tandvlees begint te genezen. Kijkt u met uw nieuwe kunstgebit in de spiegel, dan is het misschien even wennen. Heeft u erg veel moeite met het wennen aan uw nieuwe uiterlijk en mondgevoel? Vraag uw tandarts dan om advies.

Eten

Zeker in het begin voelt eten wat onwennig met een nieuw kunstgebit. Doe altijd voorzichtig aan en begin met zacht voedsel. U voelt zelf het beste aan wat wel en niet kan. Na enkele dagen kunt u overgaan op bijvoorbeeld aardappel en stukjes vis. Uiteindelijk zult u ook weer harder voedsel kunnen eten, zoals een appel of vlees. Snijd uw voedsel in stukjes en bijt geen stukken af. Daarnaast is het goed om gelijkmatig en rustig aan beide kanten van uw mond te kauwen met uw kunstkiezen. Neem hier aan het begin wat uitgebreider de tijd voor.

Praten

Ook praten is in het begin wat onwennig. U slist bijvoorbeeld of bepaalde klanken klinken anders dan voorheen. Het lijkt misschien alsof u met een volle mond praat. Dat is volkomen normaal. Uw mond moet nog even wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Meestal gaat het na enkele dagen al stukken beter. Blijf oefenen met letters of woorden waar u nog moeite mee heeft, bijvoorbeeld door dagelijks een stukje hardop te lezen.

Slapen

De eerste week slaapt u met uw kunstgebit in. Nadat uw kaken gewend zijn, is het juist goed om uw kunstgebit ’s nachts uit te doen. Zo krijgen uw kaken genoeg rust. Wanneer u uw kunstgebit niet draagt, kunt u hem bewaren in een glas (vers) water of reinigingsmiddel. Spoel uw gebit goed af met water voordat u hem weer terugplaatst in uw mond.

Uw kunstgebit onderhouden

Om uw nieuwe kunstgebit in goede staat te houden, moet u hem net als uw eigen gebit goed verzorgen. Zo voorkomt u dat er voedselresten achterblijven en uw tandvlees gaat ontsteken. Maak uw gebit na iedere maaltijd goed schoon met een speciale protheseborstel, bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B. Tandpasta raden we af, omdat dit te veel schuurt. Pas ook op dat u uw gladde gebit niet uit uw handen laat vallen, dan kan hij breken. Voor de zekerheid kunt u de wasbak eerst vullen met water en daarboven uw gebit reinigen.

Om tandsteen op uw gebit te voorkomen, legt u uw kunstgebit één keer per week een nacht lang in een speciaal reinigingsmiddel. Borstel uw gebit vervolgens goed en spoel hem af. Bruis- bleek- of schuurmiddelen en heet water raden we ten zeerste af.

Ook uw mond goed schoon houden

Naast uw kunstgebit dient u uw mond goed schoon te houden. Zolang de wonden nog niet helemaal genezen zijn, spoelt u na elke maaltijd uw mond met wat lauw water. Wanneer het tandvlees hersteld is, kunt u het poetsen met een zachte borstel en gewone fluoridetandpasta. Masseer ook eenmaal per dag met een zachte tandenborstel uw kaken en de overgang van de kaken naar de wangen. Vergeet niet uw gehemelte te poetsen, ook hier kunnen voedselresten achterblijven.

Aanpassingen aan uw kunstgebit

Wanneer uw wonden zijn genezen, zullen uw kaken iets slinken. Hierdoor gaat uw gebit wat losser zitten. Dat is normaal. Om uw kunstgebit meer houvast te bieden, zijn er diverse kleefpasta’s -poeders en andere middeltjes op de markt. Gebruik deze middelen alleen als noodoplossing. Wanneer uw gebit los gaat zitten, kunt u het beste een afspraak maken bij de tandarts. Die kan na minimaal zes weken uw kunstgebit aanpassen door een nieuwe voering aan te brengen. Zo zit uw gebit weer wat steviger en voelt het dragen ervan weer prettig.

Controle

We raden u aan met een kunstgebit minimaal eens in de twee jaar de tandarts te bezoeken voor een controle. Zo voorkomt u pijn of een loszittend kunstgebit. Ook als u geen klachten heeft is het verstandig toch op controle te komen, het slinken van uw kaken merkt u namelijk niet direct op. De tandarts controleert ook uw algehele mondgezondheid. Na verloop van tijd (meestal pas na ongeveer 10 jaar) raadt de tandarts een nieuw kunstgebit aan.

Kunstgebit bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

Bij onze tandartspraktijk in Rotterdam kunt u terecht voor alle tandheelkundige behandelingen. Onze tandartsen zijn zeer ervaren met protheses en zorgen er graag voor dat u zorgeloos kunt glimlachen.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze: 12:00-12:30
    Zondag:Gesloten

    Contact opnemen

    Heeft u behoefte aan meer informatie over een kunstgebit of wilt u graag persoonlijk advies van de tandarts? Bel ons via 010 – 820 97 84. Onze praktijk is doordeweeks te bereiken van 08:00 tot 17:00 uur. Of stuur een mail naar info@tandartslaanopzuid.nl.