fbpx

Aften

Mondgezondheid is van essentieel belang voor een comfortabel en zorgeloos leven. Een van de veelvoorkomende mondproblemen waarmee mensen te maken kunnen krijgen, zijn aften. Deze kleine, pijnlijke zweren in de mond kunnen veel ongemak veroorzaken. Op deze pagina bieden we waardevolle informatie over aften, de symptomen, oorzaken en behandelingsopties. Lees verder om uw kennis over dit onderwerp te vergroten en te ontdekken hoe Tandartspraktijk Laan op Zuid u kan helpen bij de zorg voor uw mondgezondheid.

  • Gespecialiseerde tandartsen
  • Moderne tandartspraktijk in Rotterdam
  • Beheer uw afspraken online

Of schrijf u in als patiënt bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine, pijnlijke blaasjes of zweren die zich kunnen vormen aan de binnenkant van uw mond. Deze zweren kunnen voorkomen op het gehemelte, het tandvlees, de tong, de binnenkant van de lippen of de wangen. Hoewel aften meestal niet ernstig zijn, kunnen ze ongemak en pijn veroorzaken.

Symptomen van aften

Aften kunnen variëren in grootte, maar ze delen enkele veelvoorkomende symptomen die patiënten kunnen ervaren. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, aangezien vroegtijdige detectie kan helpen bij een snellere behandeling en verlichting van ongemak. We delen enkele van de meestvoorkomende symptomen van aften:

1. Pijn en ongemak

Een van de meest voorkomende symptomen van aften is pijn en ongemak in de mond. De zweren kunnen irriteren en pijn veroorzaken bij het eten, drinken, vooral als u zuur of heet voedsel consumeert. U kunt zelfs ongemak ervaren van een aft tijdens het spreken. De ernst van de pijn kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de grootte en locatie van de aft.

2. Roodheid en zwelling

Aften gaan vaak gepaard met roodheid en zwelling rond de zweren. De roodheid kan duidelijk zichtbaar zijn, vooral als de aften zich op een goed zichtbare plaats in de mond bevinden.

3. Witachtige of grijze laag

Aften hebben meestal een witachtige of grijze laag aan de bovenkant, wat hun uiterlijk onderscheidt van andere tandheelkundige aandoeningen. Uw tandarts kan een aft al snel opmerken als u langskomt voor een controle.

4. Zweren met duidelijke randen

Aften hebben doorgaans duidelijke, afgebakende randen. Ze zijn niet wazig of onduidelijk gedefinieerd, wat helpt bij de herkenning.

De oorzaak van aften

Vaak denken mensen dat aften ontstaan door een tekort aan vitamines, maar dat is een misverstand. Aften kunnen om verschillende redenen optreden, waaronder:

  • Bijten op de binnenkant van uw wang of op uw tong.
  • Door een scherpe rand van uw tand of kies.
  • Een verzwakt immuunsysteem.
  • Hormonale schommelingen.
  • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen.
  • Slecht passend kunstgebit.
  • Slechte mondhygiëne.
  • Stress en emotionele spanning.
  • Zwangerschap.
  • Erfelijke aanleg.

Hoe aften behandelen?

In de meeste gevallen verdwijnen aften vanzelf binnen 1-2 weken. Maar, als u regelmatig last heeft van aften of als ze langer aanhouden, is het raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts. Tandartspraktijk Laan op Zuid staat klaar om u te helpen bij de behandeling van aften. Onze ervaren tandartsen kunnen u adviseren over de juiste opties om uw ongemak te verminderen.

Tips bij aften

Heeft u erg veel last van aften? U kunt de pijn verminderen en het genezingsproces bevorderen door rekening te houden met de volgende punten:

  • Drink geen zure dranken.
  • Eet geen pittig voedsel.
  • Kauw voorzichtig.
  • Poets uw tanden met een zachte tandenborstel.
  • Probeer de aften niet aan te raken.
  • Vermijd hard voedsel of voedsel met scherpe randen.

Contacteer Tandartspraktijk Laan op Zuid

Aften kunnen ongemakkelijk zijn, maar met de juiste zorg en begeleiding kunnen ze goed worden beheerd. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid zijn we hier om u te helpen bij al uw mondgezondheidsbehoeften. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over aften of als u zich wilt inschrijven als nieuwe patiënt.>/p>

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00-13:45
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00-13:45
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00-13:45
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00-13:45
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00-13:45
Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
pauze: 12:00-12:30
Zondag:Gesloten

Veelgestelde vragen over aften in de mond

Is een aft besmettelijk?

Nee, aften zijn niet besmettelijk of gevaarlijk.

Kan een aft in mond vanzelf genezen?

Een aft verdwijnt meestal binnen 2 weken. Maar hoe groter het blaasje, hoe langer het kan duren. Neem bij twijfel of pijn altijd contact op met uw tandarts.

Wanneer moet ik een tandarts raadplegen?

Zijn de aften na 2 weken nog niet verdwenen? Of heeft u er erg veel last van? Neem dan contact met ons op voor advies.

Zijn er medicijnen tegen aften?

Mondgel met lidocaïne is een middel tegen aften. Maar er bestaan ook verschillende pijnstillende zalven of mondspoelingen met chloorhexidine. Uw tandarts kan u het beste advies geven over welk middel u eventueel kunt gebruiken.

Meer weten over aften?

Heeft u nog andere vragen over aften in de mond? Vul dan ons contactformulier in. We nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.