fbpx

Vullingen

Heeft u last van tandbederf of is er een tand of kies afgebroken? In dat geval kunnen de tandartsen van Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam uw gebit restaureren met vullingen. Dit is een relatief kleine tandheelkundige behandeling die in sommige gevallen ook door de mondhygiënist uitgevoerd wordt.

Op deze pagina vindt u meer informatie over vullingen, maar plant u ook een afspraak in via de onderstaande buttons of neemt u telefonisch contact met ons op.

Een gaatje vullen

Om ergere problemen te voorkomen, moeten we een aanwezig gaatje in uw tand of kies vullen. Een gaatje ontstaat in een ‘gewone’ tand of kies, maar ook onder een bestaande kroon of vulling. Tijdens de behandeling dienen we een verdoving toe, indien gewenst, zodat u helemaal niets van deze ingreep voelt.

Heb ik een vulling nodig?

Allereerst moeten we vaststellen of u een gaatje heeft. Gaatjes ontstaan:

  • als er een tand of kies is afgebroken;
  • wanneer u last heeft van tandbederf.

Zeker het laatste geval moet u laten beoordelen door de tandarts. Ze komen dan ook vaak tijdens een periodieke controle aan het licht, onder andere met behulp van röntgendiagnostiek. Soms is een bestaande vulling aan vervanging toe, bijvoorbeeld als er een breuk in zit.

Als de vulling eenmaal is geplaatst, kunt u weer goed kauwen en zijn uw tanden minder gevoelig.

Teruggetrokken tandvlees

Wanneer uw tandvlees iets teruggetrokken is, komen uw tandhalzen bloot te liggen. Dit kan zorgen voor overgevoeligheid voor warm en koud drinken en eten. Vullingen zijn in dit geval ook een succesvolle remedie: de tandarts kan namelijk de tandhals afdekken met een vulling en zo de overgevoeligheid wegnemen.

De behandeling stap voor stap

Het plaatsen van een vulling is een relatief kleine ingreep. We beschrijven deze behandeling stap voor stap hieronder:

  1. Als eerst dienen we u een verdoving toe. Zo voelt u niets van de behandeling.
  2. Vervolgens verwijderen we al het aangetaste weefsel met een boor.
  3. In sommige gevallen plaatsen we daarna een schildje of bandje met wigjes rondom de tand of kies. Dit doen we om te voorkomen dat er vulmateriaal op de aangrenzende tand of kies komt.
  4. Na de voorgaande stap maken we de tand ruw met een etsmiddel dat even moet inwerken. Vervolgens spoelen we overtollig etsmiddel weg en blazen we de tand droog.
  5. Voor een optimale hechting van het vulmateriaal brengen we een primerlaag aan. Dit doen we met een kwastje en vervolgens harden we de laag uit met uv-licht.
  6. Hierna plaatsen we de vulling. Dat doen we laag voor laag.
  7. Als de tand volledig is gevuld, halen we het schildje of bandje weg.
  8. Als laatste werken we de tand af met een boortje en polijsten we hem.

Vlak na deze behandeling kan uw tand of kies wat gevoelig zijn.

Kosten voor vullingen

De kosten voor het plaatsen van vullingen lopen uiteen. Dit heeft onder meer te maken met het gebruikte materiaal om de gaatjes mee te vullen. Bekijk onze tarieven voor een actueel overzicht van de kosten voor onze behandelingen.

Voor volwassenen zijn vullingen niet opgenomen in het basispakket. De vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit een aanvullend tandartsenpakket. Om zeker te zijn van het bedrag dat u vergoedt krijgt, raden we u aan uw eigen polis en zorgverzekeringaanbieder te raadplegen.

Zijn er alternatieven?

Als het tandbederf nog in de beginnende fase is, kunt u dit tegengaan door uw gebit extra goed te reinigen en regelmatig fluoride te gebruiken. Dit is natuurlijk niet mogelijk bij een afgebroken tand of kies.

Als het tandbederf het eerste stadium voorbij is en er echt een behandeling nodig is, kunt u er ook nog voor kiezen om een kroon te laten plaatsen of om uw tand te laten trekken. Uw tandarts zal u hierin het beste en meest passende advies geven.

Maak nu een afspraak

Heeft u nog afvragen over vullingen of wilt u meer weten over onze werkwijze? Onze medewerkers staan voor u klaar. Zij plannen graag een afspraak voor u in. Het is onze uitdaging dat u onze tandartsenpraktijk weer met een stralende lach verlaten.