Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam
Home Tandvleesrecessie
Is uw tandvlees op sommige plekken teruggetrokken, waardoor uw tanden of kiezen er langer uitzien? Dan heeft u mogelijk last van tandvleesrecessie. Deze aandoening komt vaak voor en kan op termijn vervelende klachten geven, zoals gevoelige tanden of een verhoogde kans op tandvleesproblemen. In deze informatieve pagina leggen we uit wat tandvleesrecessie is, hoe het ontstaat en wat u eraan kunt doen.
Een tandvleesrecessie is een tandheelkundige aandoening waarbij het tandvlees zich langzaam terug trekt, waardoor een deel van de tand of kies bloot komt te liggen. Meestal is dit de tandhals of wortel. Dit gebeurt vaak geleidelijk en valt niet altijd direct op. Soms merkt u het pas als uw tanden gevoeliger worden bij het drinken van iets kouds, warms of zoets. In een verder stadium kan het tandvlees er onregelmatig of dun uitzien en neemt de steun van het kaakbot rond de tand af.
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan tandvleesrecessie. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. De meest voorkomende zijn:
Teruggetrokken tandvlees kan verschillende gevolgen hebben:
Of tandvleesrecessie behandeld kan worden, hangt af van de oorzaak en de ernst van de terugtrekking. Onze tandartsen en mondhygiënisten bekijken samen met u wat mogelijk is. Maak daarom eerst een afspraak bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam via 010 82 09 784.
In veel gevallen helpt het verder om zachter en bewuster te poetsen. We geven daarbij graag poetsinstructies en adviseren over het juiste type tandenborstel, bijvoorbeeld een elektrische borstel met een zachte kop. Als er sprake is van een tandvleesontsteking, dan pakken we dat eerst aan met een professionele reiniging en gerichte nazorg.
Ook periodieke controles spelen een belangrijke rol: zo houden we uw mondgezondheid goed in de gaten en kunnen we verdere terugtrekking zoveel mogelijk voorkomen. In specifieke gevallen, wanneer het tandvlees ernstig is teruggetrokken, kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden. Hierbij wordt soms gekozen voor een tandvleestranplantatie of een bedekking met regeneratiemateriaal.
Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam
Maandag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00 – 13:45 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00 – 13:45 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00 – 13:45 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00 – 13:45 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
pauze: 13:00 – 13:45 uur
Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
pauze: 12:00 – 12:30 uur
Zondag:Gesloten
Ja, het is verstandig om bij veranderingen aan het tandvlees altijd even langs te komen. Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter we verdere terugtrekking kunnen voorkomen.
Ja, tandvleesrecessie kan gevolgen hebben voor zowel uw mondgezondheid als uw algehele welzijn. Blootliggende tandhalzen zijn vatbaarder voor gaatjes en slijtage. Ook vergroot teruggetrokken tandvlees de kans op tandvleesontstekingen en verlies van steunweefsel rondom de tanden. In ernstige gevallen kan dit leiden tot loszittende tanden of kiezen. Een gezonde mond is bovendien belangrijk voor uw algemene gezondheid, dus het is belangrijk om terugtrekking serieus te nemen.
Teruggetrokken tandvlees groeit helaas niet vanzelf weer aan, ook niet als de oorzaak inmiddels is verholpen. Voor herstel is in sommige gevallen een behandeling nodig door een tandarts of parodontoloog, bijvoorbeeld in de vorm van een chirurgische ingreep. Regelmatige controles zijn belangrijk om terugtrekking tijdig op te merken, verdere schade te beperken en de mondgezondheid goed in de gaten te houden.
Heeft u een andere vraag of wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul ons online contactformulier in, we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.