fbpx

Endodontologie Rotterdam

Als u op zoek bent naar tandheelkundige behandelingen aan het wortelkanaal, komt u uit bij de endodontologie. Tandartspraktijk Laan op Zuid is de gespecialiseerde tandarts in endodontologie van Rotterdam: we staan voor u klaar om u de beste tandheelkundige zorg te leveren en u van uw klachten af te helpen.

Ervaart u klachten als kiespijn, pijn bij het eten of drinken of denkt u dat het tandweefsel in uw wortelkanaal ontstoken is? Neem dan snel contact op met onze praktijk in Rotterdam-Zuid voor een afspraak.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

  Openingstijden

  Maandag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Woensdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Donderdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze: 13:00-13:45
  Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
  pauze: 12:00-12:30
  Zondag:Gesloten

  Wanneer is een endodontische behandeling nodig?

  Bij een ontsteking van het tandweefsel in het wortelkanaal is de expertise nodig van onze tandarts die gespecialiseerd is in endodontologie. Deze ontsteking geneest namelijk niet vanzelf en het is van belang om deze tijdig te signaleren, bijvoorbeeld bij een periodieke controle. Ontstoken tandweefsel kan namelijk afsterven, of overslaan op het kaakbot.

  Soms is het lastig om ontstoken tandweefsel zelf te herkennen. Het kan namelijk al ontstoken zijn voordat u er zelf erg in heeft. Toch zijn er wel degelijk een aantal signalen die kunnen duiden op ontstoken tandweefsel:

  • pijn bij druk op de tand of kies;
  • gezwollen en gevoelig tandvlees;
  • last van ontstekingsvocht;
  • een kloppend gevoel in uw kaak, tand of kies;
  • extra gevoelige tanden voor warm en koud.

  Een bezoek aan onze in endodontologie gespecialiseerde tandarts in Rotterdam kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende vulling, tandbederf of een ongelukkige val. Vaak kunnen we ingrijpende endodontologische behandelingen voor zijn met regelmatige controles van uw gebit.

  Ons team gaat voor een optimaal gebit met een stralende lach.

  Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

  Een van de meest bekende behandelingen in de endodontologie is de wortelkanaalbehandeling. Hoe we de behandeling precies invullen, verschilt per patiënt. Onze tandarts neemt de stappen van de behandeling van tevoren met u door. In grote lijnen bestaat een wortelkanaalbehandeling uit de volgende stappen:

  1. Voor een pijnloze behandeling krijgt u eerst een plaatselijke verdoving.
  2. Om bij de ontsteking te komen, maakt de tandarts een opening in de tand of kies.
  3. Vervolgens verwijdert hij het ontstoken tandweefsel met kleine vijltjes.
  4. Daarna reinigt de tandarts het wortelkanaal. Hiervoor gebruikt hij speciale reinigingsinstrumenten.
  5. Als laatste vult en sluit hij het wortelkanaal.

  Wat zijn de kosten van een endodontoloog in Rotterdam?

  De Nederlandse Zorgautoriteit, NZa, stelt ieder jaar de tarieven van tandheelkundige behandelingen vast, dus ook de behandelingen die vallen onder de endodontologie. Deze tarieven gelden voor iedere tandartspraktijk in Nederland. In de onderstaande tabellen vindt u de meest voorkomende kosten voor endodontologie in 2021.

  Diagnostiek, onderzoek en planning behandeling

  Code Behandeling Prijs
  E01 Wortelkanaalbehandeling consult € 22,16
  E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult € 40,82
  E03 Consult na tandheelkundig ongeval € 32,07

  Endodontologie

  Code Behandeling Prijs
  E60 Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpaweefsel € 46,65
  E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal € 104,95
  E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen € 151,60
  E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen € 198,24
  E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 kanalen € 244,89
  E45 Aanbrengen rubberdam € 11,66
  E86 Gebruik operatiemicroscoop € 78,71
  E52 Moeilijke wortelkanaalopening € 29,15
  E53 Verwijderen van wortelstift € 40,82
  E51 Verwijderen van kroon of brug € 34,98
  E64 Afsluiting van open wortelpunt € 46,65

  Deze bedragen veranderen ieder jaar. Voor de meest actuele tarieven verwijzen we u naar de Nederlandse Zorgautoriteit.

  Neem contact op

  Bij tandartspraktijk Laan op Zuid kunt u terecht voor alle tandheelkundige behandelingen in Rotterdam. Ook onze tandarts die is gespecialiseerd in endodontische behandelingen staat voor u klaar om uw gebit in optimale gezondheid houden. Maak nu een afspraak voor een eerste consult.

  Heeft u nog vragen over onze werkwijze of over endodontologie? Neem gerust contact op met onze tandartspraktijk. Bel naar 010 – 820 97 84 of vul het contactformulier in.

  Veelgestelde vragen over endodontologie

  Wilt u meer weten over endodontologie of heeft u een vraag? Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen die we voor u beantwoorden. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op. We informeren u graag!

  Wat doet een endodontoloog?

  De endodontoloog of tandarts met een specialisme in endodontologie richt zich op het binnenste van tanden en kiezen en is gespecialiseerd in moeilijke wortelkanaalbehandelingen en herbehandelingen wanneer een eerdere wortelkanaalbehandeling niet goed gelukt is.

  Wanneer moet ik naar de tandarts-endodontoloog?

  Als de tandarts verwacht dat een wortelkanaalbehandeling complex zal verlopen, verwijst hij u door naar de endodontoloog. Ook als een eerdere wortelkanaalbehandeling niet goed geneest en de ontsteking bijvoorbeeld niet verholpen is, voert de endodontoloog een herbehandeling uit.

  Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

  Dankzij onze moderne behandeltechnieken hoeven wortelkanaalbehandelingen tegenwoordig helemaal geen pijn te doen. Endodontologische behandelingen zijn pijnvrij dankzij plaatselijke verdoving. Ook de kiespijn die u al had verdwijnt hierdoor onmiddellijk. Uiteraard kunt u wel napijn ervaren, maar die zou binnen een paar dagen moeten verdwijnen. Eventueel kunt u hiervoor paracetamol nemen.

  Hoelang duurt een endodontologische behandeling?

  Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten en het aantal wortelkanalen dat behandeld moet worden. Eventuele complicaties hebben ook invloed op de duur van de behandeling. Gemiddeld duurt een wortelkanaalbehandeling tussen de 30 minuten en anderhalf uur.

  Heb ik een verwijzing nodig voor de endodontoloog?

  Ja, u heeft een verwijsbrief van uw tandarts nodig voor een afspraak bij de endodontoloog.

  Hoe weet ik of mijn tandweefsel ontstoken is?

  Ontstoken tandweefsel is redelijk eenvoudig te herkennen. Neem in de onderstaande gevallen altijd contact op met uw tandarts:

  • U voelt pijn bij het bijten en kauwen op eten
  • U heeft pijn bij het drinken van warme of koude vloeistoffen
  • U ervaart een zeurende pijn bij het eten van ijs
  • U heeft pijn die uitstrekt naar het gebied rond de mond, zoals de oren, slapen en kaak

  Moet ik altijd naar de endodontoloog voor een wortelkanaalbehandeling?

  Als de tandarts verwacht dat de wortelkanaalbehandeling complex van aard is of in ieder geval lastig zal verlopen, wordt u doorverwezen naar de endodontoloog.

  Wordt endodontologie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

  Iedereen boven de 18 jaar oud dient een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om tandartskosten vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. Kinderen zijn standaard verzekerd voor hun tandartskosten binnen het basispakket. Voor actuele informatie over uw zorgverzekering en de vergoedingen raden we u aan contact op te nemen met uw verzekeraar.

  Wat moet ik doen na een endodontologische behandeling?

  Om uw herstel voorspoedig te laten verlopen, zorgt u voor de juiste nazorg bij het herstel van een wortelkanaalbehandeling. Na afloop va de behandeling is de infectie nog niet direct genezen. Wel verdwijnen de pijnklachten binnen een paar dagen. U kunt in principe alles weer doen na de behandeling, zoals autorijden of naar uw werk gaan. Vermijd op de dag van de behandeling het eten van hard voedsel en reinig uw gebit zoals u dat gewend bent. Eventuele napijn kunt u bestrijden met paracetamol.