fbpx

Gaatjes

Cariës, beter bekend als gaatjes, is een veelvoorkomende tandheelkundige aandoening die wordt veroorzaakt door tandbederf. Het is een proces waarbij bacteriën in de mondholte zuren produceren die het tandglazuur aantasten, waardoor kleine holtes ontstaan. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over gaatjes. Denkt u last te hebben van een gaatje? Wacht dan niet te lang en neem contact op met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam. We plannen graag een afspraak met u in. Bent u nog geen patiënt? Schrijf u dan eerst hier in. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid kunt u rekenen op:

 • Vakkundige specialisten
 • Persoonlijke begeleiding en advies
 • Efficiënt online beheer van uw afspraken

Hoe ontstaan gaatjes?

Cariës ontstaat als er een combinatie van bacteriën, voedselresten en suikers op het tandoppervlak is en dit niet tijdig wordt verwijderd. Vooral als dit vaak voorkomt ontstaan er snel gaatjes. De bacteriën voeden zich met suikers en produceren zuren die het tandglazuur beschadigen. Onvoldoende mondhygiëne, overmatige consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen, frisdrank en het gebrek aan regelmatige tandheelkundige controles kunnen het risico op gaatjes vergroten.

Risicogroepen voor het ontwikkelen van gaatjes

Bepaalde factoren kunnen het risico vergoten op het ontwikkelen van gaatjes. Enkele risicogroepen zijn onder andere:

 • Kinderen met een zuigfles
 • Jongeren
 • Personen met afwijkend of bijzonder voedingsgedrag
 • Zwangere vrouwen
 • Personen met een ziekte of handicap
 • Personen die geen fluoride gebruiken of een alternatieve voedingswijze volgen

Gaatje symptomen

In het vroege stadium van gaatjes hoeven er geen zichtbare symptomen te zijn. Naarmate het tandbederf vordert, kunnen symptomen optreden. Bijvoorbeeld gevoeligheid voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen, pijn bij het kauwen, verkleuringen op de tanden en gevoelig tandvlees. Dit kan tot gevolg leiden dat u ernstige schade aan de tanden, infecties en zelfs verlies van tanden krijgt. Het is daarom belangrijk dat u snel contact met ons opneemt voor een controle als u de symptomen herkent.

Gaatjes voorkomen

Het voorkomen van gaatjes begint met een goede mondhygiëne. Regelmatig tandenpoetsen, flossen en het gebruik van mondspoelingen helpen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Uiteraard is het mogelijk dat u niet alles verwijdert of dat u gevoeliger bent voor gaatjes, daarom zijn gaatjes nooit 100% te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te handhaven, de consumptie van suiker te beperken en regelmatig periodieke controles in te plannen.

Cariës behandeling

Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid bieden we effectieve behandelingen voor cariës. Beginnende gaatjes behandelen we met een vulling. Om te voorkomen dat het gaatje ergere problemen veroorzaakt. Als het gaatje al verder gevorderd is, is het mogelijk dat we een wortelkanaalbehandeling of tandextractie moeten uitvoeren.

Cariës behandeling kosten

De kosten voor de behandeling van cariës variëren, afhankelijk van de ernst en de benodigde behandelmethode. Meer informatie over de kosten van een cariës operatie en andere behandelingen vindt u op onze tarievenpagina.

Heeft u vragen over vergoedingen? Neem contact op met ons of uw zorgverzekeraar. In het algemeen bieden zorgverzekeraars verschillende tandartsverzekeringen aan die de kosten van de behandelingen (gedeeltelijk) vergoeden.

Maak een afspraak bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Herkent u de symptomen van (beginnende) cariës? Of wilt u gewoon uw mondgezondheid controleren of verbeteren? Neem contact op met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam via 010 – 820 97 84 en per e-mail via info@tandartslaanopzuid.nl. We verwelkomen nieuwe patiënten en helpen jong en oud bij het behouden van een gezond gebit.

Ons team staat voor u klaar en helpen u om ergere klachten te voorkomen. Maak vandaag nog een afspraak via de roze button of neem contact met ons op. Heeft u andere klachten? Bekijk dan onze pagina met de meest voorkomende tandheelkundige aandoeningen.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

  Openingstijden

  Maandag:08:00 – 17:00 uur
  pauze:                 13:00 – 13:45 uur
  Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze:                 13:00 – 13:45 uur
  Woensdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze:                 13:00 – 13:45 uur
  Donderdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze:                 13:00 – 13:45 uur
  Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
  pauze:                 13:00 – 13:45 uur
  Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
  pauze:                 12:00 – 12:30 uur
  Zondag:Gesloten

  Veelgestelde vragen over gaatjes in tanden of kiezen

  Is cariës besmettelijk?

  Nee, cariës zelf is niet besmettelijk, maar de bacteriën die cariës veroorzaken kunnen worden overgedragen door speeksel.

  Kan cariës vanzelf genezen?

  Nee, cariës kan niet vanzelf genezen. Behandeling is nodig om verdere schade aan de tanden te voorkomen.

  Is de cariësbehandeling pijnlijk?

  Tijdens de behandeling wordt meestal lokale verdoving gebruikt, waardoor de procedure over het algemeen pijnloos is.

  Ik denk dat ik cariës heb, wat moet ik doen?

  Aarzel niet langer, neem direct contact op met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam voor een uitgebreid onderzoek en een nauwkeurige diagnose.

  Contact opnemen met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

  Heeft u een andere vraag of wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul ons online contactformulier in, we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.