fbpx

Tandabces

Ervaart u een kloppende pijn in uw tand? Dan komt dit mogelijk door tandabces, wat een vervelende tandaandoening is. Wanneer u hieraan leidt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de abces te laten behandelen door een tandarts. Tandabces kan namelijk tot ernstigere gevolgen leiden als u deze niet op tijd laat behandelen. Ons ervaren tandartsenteam bij Tandartspraktijk Laan op Zuid legt u graag uit wat tandabces inhoudt: wat zijn de symptomen, oorzaken, gevolgen en preventietips. Zo weet u hoe u tandabces herkent en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Wat is tandabces?

Een tandabces is een etterophoping van pus in of rond de tand, veroorzaakt door een infectie. Deze infectie komt door de ophoping van bacteriën in het tandvlees of de tandwortel. Uiteindelijk leidt deze ophoping van bacteriën weer tot een ontsteking. Meestal begint de infectie in het tandvlees, maar verspreidt dit zich naar de tandwortel wanneer deze te lang onbehandeld gaat.

Tandvleesabces

Een ander type abces die voorkomt in de mond is tandvleesabces (paradontaal abces). Als u parodontitis heeft, is de kans groter dat u tandvleesabces ontwikkelt. Dit type abces onderscheidt zich van tandabces, door de zakjes met weefsel die tussen de tanden en kiezen ontsteken en niet de tandwortel. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een gezwollen en pijnlijke puszakje in het tandvlees.

Tandabces symptomen

Symptomen van tandabces variëren per persoon, maar in het algemeen zijn de onderstaande verschijnselen herkenbare tekenen van tandabces:

  • Zwelling van tandvlees
  • Slechte adem
  • Vieze smaak in de mond
  • Tand of kies is gevoelig voor warmte of kou
  • Tand of tandvlees voelt pijnlijk
  • Koorts
  • Opgezette lymfeklieren
  • Zwelling van de boven- of onderkaak
  • Pijn bij praten, kauwen of andere bewegingen
  • Algemeen ziektegevoel of vermoeidheid

 

Mocht u één of meerdere symptomen van tandabces ervaren, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw tandarts en laat uw gebit controleren. Door een abces in een vroeg stadium te behandelen, blijft schade aan het gebit beperkt.

Wat zijn de oorzaken van tandabces?

Verschillende oorzaken leiden tot de vorming tandabces. In het algemeen zijn de hoofdoorzaken van tandabces een tandvleesontsteking (gingivitis) of een vergevorderde ontsteking (parodontitis). Deze zijn vaak het gevolg van een slechte mondhygiëne, waarbij tandplak zich ophoopt en bacteriën in de mondflora vermenigvuldigen. Hiernaast dragen de volgende situaties ook mogelijk bij aan de vorming van tandabces:

  • Tandbederf en gaatjes: wanneer u tandbederf of gaatjes niet laat behandelen, neemt de kans toe dat bacteriële infecties zich naar de zachte weefsels van de tand verspreiden.
  • Verwondingen: trauma aan de tand of het tandvlees leidt mogelijk tot tandabces.
  • Na een tandheelkundige ingreep: ingrepen zoals een wortelkanaalbehandeling kunnen ook leiden tot infecties als de tandarts deze niet goed uitvoert.
  • Zwak immuunsysteem: een verzwakt immuunsysteem vergroot de kans op het ontwikkelen van een tandabces.
  • Een tekort aan vitamine C: vitamine C is essentieel voor de productie van collageen, wat een belangrijke stof is voor sterke tanden, tandvlees botten en kraakbeen.

Gevolgen van tandabces

Een tandabces herstelt niet vanzelf en als deze op lange termijn onbehandeld blijft, kan dit zware gevolgen hebben voor uw gezondheid. Hoe langer een tandabces aanwezig is, hoe groter de kans dat de infectie zich verspreidt naar het kaakbot en andere lichaamsdelen, zoals het hoofd en de nek.

Hoe voorkomt u tandabces?

Tandabces voorkomt u het beste door het aanhouden van een gezonde mondzorgroutine.

  • Poets uw tanden tweemaal per dag, twee minuten lang.
  • Gebruik fluoride houdende tandpasta.
  • Reinig de ruimtes tussen uw tanden en kiezen met stokers, floss of ragers.
  • Vervang uw tandenborstel om de 3 tot 4 maanden, of wanneer de uiteinden van uw borstel gerafeld zijn.
  • Neem uw tong mee in uw mondzorgroutine. Bijvoorbeeld met een tongschraper.
  • Plan periodieke controles in bij de tandarts.
  • Gebruik mondwater als aanvulling voor uw routine. Let er wel op dat deze niet teveel alcohol bevat.

Laat uw tandabces behandelen bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Herkent u symptomen van tandabces of heeft u een kloppende pijn in uw tand? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam via info@tandartslaanopzuid.nl of bel ons via 010 – 820 97 84. Nieuwe patiënten zijn altijd welkom in onze praktijk.

Ons team helpt u graag bij het behalen van een optimale mondhygiëne en klachten te voorkomen. Maak vandaag nog een afspraak via onderstaande button of neem contact op.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze:                 13:00 – 13:45 uur
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze:                 12:00 – 12:30 uur
    Zondag:Gesloten

    Veelgestelde vragen over tandabces

    Is een tandabces gevaarlijk?

    Als een tandabces te lang onbehandeld blijft, verzwakt de kaak en verspreidt de infectie zich mogelijk naar andere lichaamsdelen. Daarom is het belangrijk om tandabces direct te laten behandelen wanneer u dit heeft.

    Gaat een abces vanzelf weg?

    Een tandabces geneest niet vanzelf. Het kan lijken alsof deze herstelt wanneer de zwelling afneemt, maar dit is vaak een scheur in het tandvlees waaruit pus lekt. Deze uitstroom van pus betekent niet dat de infectie weg is.

    Kan ik zelf een abces bij mijn tand verwijderen?

    We raden zelfstandige verwijdering van een abces af. Wanneer u dit zelf aanpakt, bestaat er een kans dat u onbedoelde schade aanricht in uw mond, wat de situatie verergert.

    Wat doet een tandarts tegen tandabces?

    Afhankelijk van de oorzaak voert de tandarts behandelingen uit, zoals een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging van het tandvlees.

    Neem contact op met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

    Wilt u meer weten over tandabces of heeft u andere vragen? Vul dan ons contactformulier in. We nemen binnen twee werkdagen contact met u op.