fbpx

Kronen en bruggen

Is uw gebit beschadigd of mist u enkele tanden? Kronen en bruggen kunnen uitkomst bieden als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Hiermee kunnen we zo veel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van de tanden en kiezen behouden. Ook wordt er voor kronen of bruggen gekozen wanneer u uw eigen gebit mooier wilt maken. Met een kroon kunnen we een enkele tand of kies vervangen en met een brug vervangen we meerdere tanden of kiezen.

Bent u geïnteresseerd in een kroon of brug en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan direct contact op met een van onze ervaren tandartsen. Zij zijn allen gespecialiseerd in kronen en bruggen en informeren u graag over de mogelijkheden.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje gemaakt van metaal of porselein (of een combinatie van beide materialen) dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Door middel van speciaal cement lijmen we dit kapje vast op de tand of kies. Hiermee krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie terug. Ook bieden kronen uitkomst wanneer de oorspronkelijke tand onvoldoende houvast biedt voor een vulling. De kroon verstevigt de tand en herstelt zijn functie.

Wanneer heeft u een kroon nodig?

  • U heeft last van verkleurde of slecht gevormde tanden en kiezen en wilt deze herstellen;
  • Door tandbederf is uw tand of kies gedeeltelijk verloren gegaan. Hierdoor biedt uw tand of kies onvoldoende houvast voor een vulling;
  • Uw tand of kies is afgebroken.

Wat is een brug?

Wanneer u een of meerdere tanden of kiezen mist, kunnen we een brug plaatsen om de open ruimtes in het gebit op te vullen. Een brug bestaat uit minimaal twee kronen en een brugtussendeel. Een brug dient ter vervanging van meerdere ontbrekende tanden of kiezen, die naast elkaar liggen. Deze open ruimte vullen we op, waardoor we het uiterlijk van uw gebit herstellen. Om de brug te kunnen plaatsen, dienen de tanden of kiezen aan de weerzijdes van de open ruimte afgeslepen te worden. Deze afgeslepen tanden of kiezen noemen we pijlers. De kronen van de brug passen vervolgens precies op de pijlers.Tegenwoordig plaatsen we een kroon of brug vaak op een implantaat om te voorkomen dat we de gezonde naastliggende tanden moeten afslijpen.

Wanneer heeft u een brug nodig?

  • U mist een of meerdere tanden of kiezen;
  • Door de open ruimte in uw gebit heeft u moeite met kauwen;
  • U wilt de open ruimte in uw gebit herstellen en het uiterlijk van uw gebit verbeteren;
  • U wilt voorkomen dat uw tanden en kiezen scheef gaan staan of gaan uitgroeien.

Kronen en bruggen van uitstekende kwaliteit

Een kroon of brug is een ideale oplossing wanneer u niet tevreden bent over het uiterlijk van uw tanden of wanneer uw tanden beschadigd zijn. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid beslist u zelf mee over de kleur en de vorm van de brug of kroon. Bovendien worden onze kronen en bruggen vervaardigd door ervaren tandtechnici en geplaatst door gespecialiseerde tandartsen. Zo bent u verzekerd van de beste kwaliteit en het mooiste resultaat.

De behandeling

Het aanbrengen van een kroon of brug is complexer dan bijvoorbeeld het opvullen van een tand of kies. U dient hiervoor twee of drie bezoeken aan de tandarts te brengen. Een kroon of brug wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit duurt gemiddeld een tot twee weken.

Hieronder geven we meer uitleg over de stappen die we tijdens de behandeling doorlopen.

  1. Het afslijpen van de tand of kies: om voldoende plaats te maken voor de kroon of brug, slijpt de tandarts allereerst een deel van de tand of kies af. Indien gewenst gebeurt dit onder plaatselijke verdoving.
  2. Afdruk maken: de tandarts maakt een afdruk van uw kaak. Dit doet hij met behulp van een afdruklepel en een rubberachtige massa. Deze afdruk sturen we naar het tandtechnisch laboratorium, waar zij er een gipsmodel van maken. Op dit gipsmodel wordt uw kroon of brug gemaakt.
  3. Beetregistratie: bij het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U dient hiervoor op een wasplaatje te bijten. Hiermee controleren we hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en bepalen we de hoogte van de kroon of brug.
  4. Kleur bepalen: wordt de kroon of brug voorin de mond geplaatst? Dan is de kleur van de kroon of brug extra belangrijk. In overleg met u kiezen we de beste en mooiste kleur uit.
  5. Tijdelijke kroon: ter bescherming van de afgeslepen tand of kies krijgt u een tijdelijke kroon. Ook deze wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium.
  6. Plaatsen van de kroon of brug: bij de laatste afspraak plaatst de tandarts de kroon of brug in de mond. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Als alles er perfect uitziet, zet de tandarts de kroon of brug vast met speciaal cement. Dit cement droogt snel.

Onderhoud

Om zo lang mogelijk van uw kroon of brug te kunnen genieten, is het belangrijk dat u er een goede mondhygiëne op nahoudt. Het is daarom belangrijk dat u uw gebit en vooral de rand van de kroon goed schoonmaakt. Poets uw tanden zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, flosdraad of ragers om de ruimte tussen uw tanden te reinigen.

Hoeveel kost een kroon of brug?

De kosten voor een kroon of brug en andere tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit gebeurt in opdracht van de overheid. Hierdoor zijn de tarieven voor het plaatsen van een kroon of brug voor elk tandartspraktijk in Nederland hetzelfde.

Voor de totaalbehandeling van een kroon of brug is er echter geen sprake van een vastgestelde totaalprijs. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Ook de staat van uw gebit en tandvlees spelen een rol. Daarnaast houden we rekening met eventuele tanden die getrokken moeten worden.

Om met zekerheid te weten wat de totale kosten van de behandeling zullen zijn, adviseren we u om een adviesgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek ontvangt u van ons een behandelplan en kostenbegroting.

Kronen en bruggen plaatsen bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

U kunt bij tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam terecht voor alle tandheelkundige behandelingen. We zijn zeer ervaren met kronen en bruggen en toveren graag een mooie glimlach op uw gezicht.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze: 12:00-12:30
    Zondag:Gesloten

    Neem contact op

    Heeft u behoefte aan meer informatie over kronen en bruggen of wilt u graag persoonlijk advies? Bel ons via 010 – 820 97 84. Onze specialisten zijn doordeweeks te bereiken van 08:00 tot 17:00 uur. Of stuur een mail naar info@tandartslaanopzuid.nl.

    Veelgestelde vragen kronen en bruggen

    We delen graag een aantal van de meestgestelde vragen met u over kronen en bruggen. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

    Wat is het verschil tussen een kroon en brug?

    Als we één tand of kies moeten vervangen, plaatsen we een kroon. U krijgt dan een metalen of porseleinen kapje om uw afgeslepen tand of kies. Een brug gebruiken we zodra we meerdere tanden of kiezen moeten vervangen. Een brug bestaat uit minstens twee kronen en een tussendeel.

    Wat zijn de verschillende soorten bruggen?

    Er bestaan drie soorten bruggen: de gewone brug, de vrij-eindigende brug en de etsbrug.
    De gewone brug heeft pijlers aan de twee uiterste zijkanten van de open ruimte. Een vrij-eindigende brug heeft de pijlers juist maar aan één kant van de ontbrekende kies of tand. En tot slot is er ook nog de etsbrug: deze plaatsen we als de tanden aan weerszijden van de open ruimte nog in goede staat zijn. Er hoeft bij een etsbrug namelijk vrijwel niets geslepen te worden.

    Kan ik een kroon of brug krijgen zonder slijpen?

    Ja, dat kan. Tegenwoordig is het mogelijk om een brug of kroon te plaatsen op een implantaat. Hiervoor hoeft er dus niet meer geslepen te worden. Een implantaat zorgt daarnaast voor extra stevigheid in het gebit.

    Worden kronen en bruggen vergoed?

    Een brug of kroon wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. De ouders of verzorgers dienen dan zelf een financiële bijdrage te leveren. Overigens is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, waarin deze behandeling wél wordt vergoed. Raadpleeg uw zorgpolis of neem contact op met uw zorgverzekeraar om te zien waarvoor u exact bent verzekerd.

    Van welk materiaal is een kroon of brug?

    Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn; van porselein tot aan metaal of een combinatie van deze twee. Porselein gebruiken we in de meeste gevallen, omdat het materiaal een natuurlijke uitstraling heeft en daarnaast erg sterk is. Metaal is tevens een optie, want ook dit materiaal is bijzonder sterk en duurzaam. Een metalen kroon of brug krijgt een gouden of zilveren kleur. Omdat deze kleuren erg opvallend zijn, plaatst de tandarts ze alleen achterin de mond. Bij de combinatie metaal-porselein gebruiken we het metaal over het algemeen als basis. Het porselein brengen we als laagje aan over het metaal om de natuurlijke uitstraling te creëren.

    Wanneer moet ik een kroon of brug vervangen?

    Een kroon of brug gaat minimaal tien jaar mee vanwege de duurzame materialen. En als u uw gebit goed verzorgt, heeft dit ook nog eens positieve invloed op de levensduur van het materiaal.

    Doet de behandeling pijn?

    Omdat we u plaatselijk kunnen verdoven tijdens de behandeling, doet de behandeling zelf meestal geen pijn. Na de behandeling kan het voorkomen dat uw tanden of kiezen tijdelijk wat gevoelig zijn. Neem contact met ons op als de gevoeligheid aanhoudt of als de pijn erger wordt.

    Wat is een opbouw?

    Als uw eigen kies of tand niet genoeg aanknopingspunten heeft, kan de tandarts ervoor kiezen om een opbouw te maken. Dit is een soort verhoging die hij gemakkelijk op uw tand of kies kan lijmen. Dit doet hij door middel van een pin in het wortelkanaal, waarna hij de kroon of brug kan plaatsen.

    Waarom krijg ik een noodvoorziening na mijn behandeling?

    Na uw eerste behandeling plaatsen we een noodvoorziening om uw afgeslepen tanden of kiezen te beschermen. Het duurt gemiddeld drie weken voordat uw kroon of brug klaar is uit het laboratorium. Daarna verwijderen we de noodvoorziening en plaatsen we de definitieve kroon of brug.

    Hoe wordt de juiste kleur gekozen?

    Zeker bij kronen en bruggen is het belangrijk dat de kleur goed overeenkomt met de rest van uw gebit. Zo lijken ze nog natuurlijker. Dit doen we door een kleurenschema naast uw tanden te houden en zo de beste kleur te kiezen.

    Wat zijn de risico’s van kronen en bruggen?

    Het komt niet veel voor, maar het is mogelijk dat de uiteindelijke kleur of vorm niet goed past bij uw gebit. In dit geval duurt het enkele weken langer voordat u uw kroon of brug krijgt. Daarnaast is het mogelijk dat uw kronen of bruggen op den duur gaan chippen of breken. Bijvoorbeeld omdat u op iets hards bijt of door tandenknarsen. Ook dit kunnen we gemakkelijk voor u oplossen.

    Hoe plan ik een afspraak in voor een kroon of brug?

    Nadat er met de tandarts is besproken dat u een kroon of brug krijgt, kunt u direct bij ons in de praktijk een afspraak maken. Dit mag natuurlijk ook telefonisch via 010 82 09 784.