fbpx

Kronen en bruggen

Is uw gebit beschadigd of mist u enkele tanden? Kronen en bruggen kunnen uitkomst bieden als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Hiermee kunnen we zo veel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van de tanden en kiezen behouden. Ook wordt er voor kronen of bruggen gekozen wanneer u uw eigen gebit mooier wilt maken. Met een kroon kunnen we een enkele tand of kies vervangen en met een brug vervangen we meerdere tanden of kiezen.

Bent u geïnteresseerd in een kroon of brug en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan direct contact op met een van onze ervaren tandartsen. Zij zijn allen gespecialiseerd in kronen en bruggen en informeren u graag over de mogelijkheden.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje gemaakt van metaal of porselein (of een combinatie van beide materialen) dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Door middel van speciaal cement lijmen we dit kapje vast op de tand of kies. Hiermee krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie terug. Ook bieden kronen uitkomst wanneer de oorspronkelijke tand onvoldoende houvast biedt voor een vulling. De kroon verstevigt de tand en herstelt zijn functie.

Wanneer heeft u een kroon nodig?

 • U heeft last van verkleurde of slecht gevormde tanden en kiezen en wilt deze herstellen;
 • Door tandbederf is uw tand of kies gedeeltelijk verloren gegaan. Hierdoor biedt uw tand of kies onvoldoende houvast voor een vulling;
 • Uw tand of kies is afgebroken.

Wat is een brug?

Wanneer u een of meerdere tanden of kiezen mist, kunnen we een brug plaatsen om de open ruimtes in het gebit op te vullen. Een brug bestaat uit minimaal twee kronen en een brugtussendeel. Een brug dient ter vervanging van meerdere ontbrekende tanden of kiezen, die naast elkaar liggen. Deze open ruimte vullen we op, waardoor we het uiterlijk van uw gebit herstellen. Om de brug te kunnen plaatsen, dienen de tanden of kiezen aan de weerzijdes van de open ruimte afgeslepen te worden. Deze afgeslepen tanden of kiezen noemen we pijlers. De kronen van de brug passen vervolgens precies op de pijlers.Tegenwoordig plaatsen we een kroon of brug vaak op een implantaat om te voorkomen dat we de gezonde naastliggende tanden moeten afslijpen.

Wanneer heeft u een brug nodig?

 • U mist een of meerdere tanden of kiezen;
 • Door de open ruimte in uw gebit heeft u moeite met kauwen;
 • U wilt de open ruimte in uw gebit herstellen en het uiterlijk van uw gebit verbeteren;
 • U wilt voorkomen dat uw tanden en kiezen scheef gaan staan of gaan uitgroeien.

Kronen en bruggen van uitstekende kwaliteit

Een kroon of brug is een ideale oplossing wanneer u niet tevreden bent over het uiterlijk van uw tanden of wanneer uw tanden beschadigd zijn. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid beslist u zelf mee over de kleur en de vorm van de brug of kroon. Bovendien worden onze kronen en bruggen vervaardigd door ervaren tandtechnici en geplaatst door gespecialiseerde tandartsen. Zo bent u verzekerd van de beste kwaliteit en het mooiste resultaat.

De behandeling

Het aanbrengen van een kroon of brug is complexer dan bijvoorbeeld het opvullen van een tand of kies. U dient hiervoor twee of drie bezoeken aan de tandarts te brengen. Een kroon of brug wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit duurt gemiddeld een tot twee weken.

Hieronder geven we meer uitleg over de stappen die we tijdens de behandeling doorlopen.

 1. Het afslijpen van de tand of kies: om voldoende plaats te maken voor de kroon of brug, slijpt de tandarts allereerst een deel van de tand of kies af. Indien gewenst gebeurt dit onder plaatselijke verdoving.
 2. Afdruk maken: de tandarts maakt een afdruk van uw kaak. Dit doet hij met behulp van een afdruklepel en een rubberachtige massa. Deze afdruk sturen we naar het tandtechnisch laboratorium, waar zij er een gipsmodel van maken. Op dit gipsmodel wordt uw kroon of brug gemaakt.
 3. Beetregistratie: bij het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U dient hiervoor op een wasplaatje te bijten. Hiermee controleren we hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en bepalen we de hoogte van de kroon of brug.
 4. Kleur bepalen: wordt de kroon of brug voorin de mond geplaatst? Dan is de kleur van de kroon of brug extra belangrijk. In overleg met u kiezen we de beste en mooiste kleur uit.
 5. Tijdelijke kroon: ter bescherming van de afgeslepen tand of kies krijgt u een tijdelijke kroon. Ook deze wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium.
 6. Plaatsen van de kroon of brug: bij de laatste afspraak plaatst de tandarts de kroon of brug in de mond. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Als alles er perfect uitziet, zet de tandarts de kroon of brug vast met speciaal cement. Dit cement droogt snel.

Onderhoud

Om zo lang mogelijk van uw kroon of brug te kunnen genieten, is het belangrijk dat u er een goede mondhygiëne op nahoudt. Het is daarom belangrijk dat u uw gebit en vooral de rand van de kroon goed schoonmaakt. Poets uw tanden zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, flosdraad of ragers om de ruimte tussen uw tanden te reinigen.

Hoeveel kost een kroon of brug?

De kosten voor een kroon of brug en andere tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit gebeurt in opdracht van de overheid. Hierdoor zijn de tarieven voor het plaatsen van een kroon of brug voor elk tandartspraktijk in Nederland hetzelfde.

Voor de totaalbehandeling van een kroon of brug is er echter geen sprake van een vastgestelde totaalprijs. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Ook de staat van uw gebit en tandvlees spelen een rol. Daarnaast houden we rekening met eventuele tanden die getrokken moeten worden.

Om met zekerheid te weten wat de totale kosten van de behandeling zullen zijn, adviseren we u om een adviesgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek ontvangt u van ons een behandelplan en kostenbegroting.

Kronen en bruggen bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

U kunt bij tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam terecht voor alle tandheelkundige behandelingen. We zijn zeer ervaren met kronen en bruggen en toveren graag een mooie glimlach op uw gezicht.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

  Openingstijden

  Maandag:08:00 – 17:00 uur
  Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
  Woensdag:08:00 – 18:00 uur
  Donderdag:08:00 – 17:00 uur
  Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
  Zaterdag:09:00 – 16:00 uur
  Zondag:Gesloten

  Neem contact op

  Heeft u behoefte aan meer informatie over kronen en bruggen of wilt u graag persoonlijk advies? Bel ons via 010 – 820 97 84. Onze specialisten zijn doordeweeks te bereiken van 08:00 tot 17:00 uur. Of stuur een mail naar info@tandartslaanopzuid.nl.