fbpx

Ontstoken tandvlees

Een van deze veelvoorkomende aandoeningen is gingivitis, ook wel bekend als ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan serieuze gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Op deze pagina gaan we dieper in op gingivitis, wat het is en hoe u het kunt voorkomen. Vermoedt u dat u last heeft van ontstoken tandvlees? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam. We staan klaar om u te begeleiden. Bent u nog geen patiënt? Schrijf u dan snel in om te profiteren van onze expertise en de voordelen die we bieden:

  • Deskundige specialisten
  • Persoonlijke begeleiding en advies
  • Efficiënt online beheer van uw afspraken

Of schrijf u in als patiënt bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees, ook wel bekend als gingivitis, is een tandheelkundige aandoening waarbij het weefsel dat de tanden omringt en ondersteunt, ontstoken raakt. Het is meestal het gevolg van ophoping van bacteriële plaque op en rond de tanden. Deze ontsteking kan leiden tot diverse symptomen en heeft aandacht en behandeling nodig om verdere complicaties te voorkomen.

Symptomen van ontstoken tandvlees

Het is erg belangrijk om de symptomen van ontstoken tandvlees te kunnen herkennen. Ondanks dat het begin van een ontsteking zelden pijnklachten brengt, kunt u wel de volgende symptomen ervaren:

  • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen
  • Gevoeligheid van de tanden
  • Rood of gezwollen tandvlees
  • Slechte adem
  • Tandvlees dat zich terugtrekt van de tanden
  • Vieze smaak in de mond

Gezond tandvlees bloedt niet, dus mocht u een van de symptomen herkennen, maak dan een afspraak voor een controle.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Een ontsteking in tandvlees ontstaat door de bacteriën in tandplak. Tandplak is een dun, kleverig laagje van bacteriën en speekseleiwitten die zich dagelijks vormen op uw tanden en kiezen. Als u deze plak niet regelmatig verwijderd door tandenpoetsen en flossen, kan dit leiden tot ontsteking van het tandvlees.

Risicofactoren voor gingivitis:

  • Bepaalde medicijnen
  • Diabetes
  • Langdurige stress
  • Roken
  • Slechte mondhygiëne
  • Verminderde weerstand
  • Zwangerschap

Gevolgen van een ontsteking in tandvlees

Parodontitis is de term die we gebruiken om een vergevorderde tandvleesontsteking te beschrijven. Als de rand van uw tandvlees is ontstoken, kan het tandvlees namelijk losraken van de tanden en kiezen. Er ontstaat dan een ruimte, dit noemen we de verdiepte pocket. Ook hierin kan zich weer tandplak gaan vormen.

Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat dit langzaam uw kaakbot afbreekt en de pockets nog dieper worden. Het kaakbot kan zich helaas niet meer herstellen nadat het eenmaal is afgebroken. Daarom is het belangrijk dat u tijdig contact opneemt met uw tandarts zodra u een van de symptomen herkent.

Ontstoken tandvlees behandelen bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Als u vermoedt dat u last heeft van ontstoken tandvlees, kunt u bij ons rekenen op zorgvuldige behandeling en begeleiding. Onze tandartsen gebruiken geavanceerde technologieën en expertise om vast te stellen of er sprake is van tandvleesontsteking. Als er ontstoken tandvlees wordt vastgesteld, stellen we een aangepast behandelplan voor u op om de ontsteking te verlichten en uw mondgezondheid te herstellen.

Onze zorgvuldige aanpak omvat het verwijderen van tandplak en tandsteen om de ontsteking te behandelen. Indien nodig adviseren we ook over het gebruik van mondspoelingen die speciaal zijn ontworpen om uw mond grondig te desinfecteren en het genezingsproces te ondersteunen. Ons doel is om uw tandvleesgezondheid te herstellen en ervoor te zorgen dat u met een stralende glimlach onze praktijk verlaat.

Ontstoken tandvlees voorkomen: zo doet u dat!

Gelukkig kan gingivitis worden voorkomen en behandeld. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw tandvlees gezond te houden:

Stap 1: dagelijkse mondhygiëne

Het allerbelangrijkste is de dagelijkse mondverzorgingsroutine. Poets uw tanden tweemaal per dag en flos dagelijks om tandplak te verwijderen. Maak bij voorkeur gebruik van een elektrische tandenborstel. Overige hulpmiddelen zijn: tandenstokers, ragers en tongschrapers. Tip: overleg met uw tandarts wat voor uw gebit het beste werkt.

Stap 2: regelmatige tandartscontroles

Plan regelmatige controleafspraken bij Tandartspraktijk Laan op Zuid. Onze tandartsen kunnen vroegtijdige tekenen van gingivitis detecteren en u adviseren over de juiste zorg.

Stap 3: gezonde levensstijl

Volg een gezonde levensstijl op door te stoppen met roken, evenwichtig te eten en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden als u diabetes heeft.

Herkent u de symptomen? Neem dan contact op!

Maak een afspraak bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam en laat ons u helpen uw tandvlees weer gezond te maken. Bent u nog geen patiënt? Schrijf u dan eenvoudig online in. We hebben geen wachtlijst!

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze: 12:00-12:30
    Zondag:Gesloten

    Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees

    Is ontstoken tandvlees gevaarlijk?

    Gingivitis is de eerste fase van een tandvleesontsteking. Als u hier niets aan doet, kan dit uitgroeien tot parodontitis, waarbij ook het bot wordt aangetast dat uw tanden ondersteunt. Dit kan leiden tot verlies van tanden en kiezen.

    Hoe voelt ontstoken tandvlees?

    Een ontsteking in het tandvlees is niet altijd merkbaar. U kunt wel enkele symptomen herkennen, zoals roodheid, gezwollen tandvlees of bloedend tandvlees.

    Doet de behandeling van gingivitis pijn?

    Nee, de behandeling van gingivitis is over het algemeen niet pijnlijk. Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid maken we gebruik van moderne technologie en methoden om ervoor te zorgen dat u zo comfortabel mogelijk bent tijdens de behandeling.

    Is ontstoken tandvlees besmettelijk?

    De aandoening zelf is niet besmettelijk, maar de bacteriën die gingivitis veroorzaken, kunnen echter wel worden overgedragen via speeksel.

    Kan gingivitis leiden tot tandverlies?

    Als gingivitis onbehandeld blijft en evolueert naar parodontitis, kan dit inderdaad leiden tot tandverlies. Daarom is vroege detectie en behandeling van ontstoken tandvlees van vitaal belang.

    Meer weten over gingivitis?

    Heeft u nog meer vragen of wilt u meer weten over ontstoken tandvlees? Vul ons online contactformulier in en we zullen binnen twee werkdagen contact met u opnemen.