fbpx

Gebitsslijtage

Gebitsslijtage is het proces waarbij het tandoppervlak geleidelijk afslijt. Overmatige slijtage van tanden leidt uiteindelijk tot problemen, zoals gevoelige tanden, een minder aantrekkelijk gebit of zelfs het verlies van de tandfunctie. Gezonde tanden zijn een weerspiegeling van een gezond lichaam.

In onze moderne praktijk in het hart van Rotterdam beschikken we over een team met jarenlange ervaring. Daarnaast vinden we de open en ontspannen sfeer in de praktijk heel belangrijk. Met ruime openingstijden bieden we bovendien de mogelijkheid om een afspraak in te plannen wanneer het u uitkomt.

De verschillende oorzaken van gebitsslijtage

Gebitsslijtage is een tandheelkundige aandoening en komt vaak voor bij mensen die tandenknarsen, waarbij de tanden krachtig tegen elkaar wrijven. Soms gebeurt dit onbewust tijdens de slaap. Ook het regelmatig kauwen op harde voorwerpen of te intensief tandenpoetsen draagt bij aan de slijtage van tanden.

Tandenknarsen (ook bekend als bruxisme) en kauwen op harde voorwerpen is vaak een gevolg van stress en angst in het dagelijkse leven of een bijwerking van bepaalde medicijnen. Knarsen of kauwen leidt tot platte of afgevlakte tandoppervlakken. Daarnaast heeft het regelmatig nuttigen van zure dranken en voedingsmiddelen een directe impact op het gebit. Zuren uit voedsel en dranken tasten het tandglazuur aan. Zodra deze harde, beschermende laag is aangetast of dunner is geworden, zijn de tanden vatbaarder voor slijtage.

Tot slot speelt ook ouderdom een rol. Hoewel tanden een leven lang mee kunnen gaan, ontstaat er een natuurlijke slijtage. Dit is vooral merkbaar bij het kauwoppervlak van de kiezen, dat langzaam afvlakt. Hoe ouder u bent, des te langer u bent blootgesteld aan factoren die gebitsslijtage veroorzaken. 

Symptomen van gebitsslijtage en diagnose

Slijtage van tanden ontwikkelt zich geleidelijk en blijft in eerste instantie vaak onopgemerkt. Na verloop van tijd treden er een of meerdere symptomen op, zoals: 

  • Kortere tanden en afgeplatte kauwvlakken van kiezen
  • Gevoelige tanden
  • Inkepingen of groeven bij het tandvlees
  • Verkleurde tanden
  • Scherpe of gebarsten randen
  • De snijranden van de tanden lijken transparant
  • Kauwproblemen

Om de diagnose te stellen, inspecteert de tandarts uw gebit, kijkt hij naar tekenen van slijtage en beoordeelt de ernst ervan. Ook krijgt u een aantal vragen over uw eet- en drinkgewoonten en of u van uzelf weet dat u tandenknarst. Eventueel maakt de tandarts röntgenfoto’s om de huidige staat van slijtage vast te leggen en te vergelijken met toekomstige controles.

Gebitsslijtage herstellen bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam

De behandeling van gebitsslijtage is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de slijtage. De voornaamste doelen van de behandeling zijn het stoppen van verdere slijtage van tanden, het herstellen van de functie en het uiterlijk van uw gebit. Ook het behandelen van eventuele bijkomende symptomen is onderdeel van een totale aanpak.

Gebitsslijtage behandeling is een van de specialiteiten van Tandartspraktijk Laan op Zuid. De eerste stap is het identificeren en aanpakken van de oorzaak van de slijtage. Dit kan advies zijn over het vermijden van zure voedingsmiddelen en dranken, en het gebruik van een beschermend bitje voor mensen die tandenknarsen. Als u last heeft van reflux of terugvloeiend maagzuur in de mond is het belangrijk om dit te laten behandelen.

Voor lichte tot matige slijtage gebruiken we composietmateriaal of porselein om het verloren gegane oppervlak te herstellen en de vorm van de tanden te verbeteren. Voor ernstige slijtage kunnen kronen nodig zijn om de structuur en functie van de tand te herstellen. Een kroon bedekt de hele tand en beschermt deze tegen verdere schade. Voor mensen die lijden aan bruxisme (tandenknarsen) helpt een nachtbitje de tanden te beschermen tegen verdere slijtage.

Gebitsslijtage herstellen kosten

De kosten voor de behandeling van gebitsslijtage variëren afhankelijk van de ernst van de slijtage en de gekozen behandelmethode. Soms voldoen eenvoudige preventieve maatregelen, maar soms zijn ook meer uitgebreide herstelbehandelingen nodig.

Bij de kosten voor het herstellen van slijtage van tanden spelen ook de gebruikte materialen, de complexiteit van de procedure, de duur van de behandeling en eventuele bijkomende kosten een rol. Om een duidelijk beeld te krijgen van de verwachte kosten voor uw specifieke situatie maakt de tandarts een beoordeling van de ernst van de slijtage. Vervolgens stellen we een behandelplan met kostenindicatie voor u op.

Voor een gedetailleerd overzicht van de kosten van verschillende behandelingen verwijzen we u graag door naar onze tarievenpagina.

Gebitsslijtage voorkomen of vertragen

Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van slijtage en preventieve maatregelen te nemen. We geven u graag een aantal tips om slijtage van tanden te voorkomen of de progressie ervan te vertragen:

  • Drink met een rietje
  • Verminder de inname van zure voedingsmiddelen en dranken.
  • Gebruik een zachte tandenborstel.
  • Vermijd tandenknarsen en kauwen op harde voorwerpen, zoals pennen.
  • Drink regelmatig water om uw mond te spoelen en zuren te neutraliseren.
  • Gebruik tandpasta voor gevoelige tanden om het tandglazuur te versterken.
  • Ga regelmatig naar de tandarts voor controles.

Afspraak maken bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de behandeling? Vroege detectie en interventie voorkomen dat het probleem erger wordt en beschermen u tegen ernstige problemen met uw mondgezondheid en levenskwaliteit.

Bij Tandartspraktijk Laan op Zuid in Rotterdam staan we klaar om u in een ontspannen sfeer te helpen en al uw vragen te beantwoorden. Bel ons op 010 820 97 84 of stuur een e-mail naar mailto:info@tandartslaanopzuid.nl.

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

    Openingstijden

    Maandag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Woensdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Donderdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
    pauze: 13:00-13:45
    Zaterdag:08:00 – 15:30 uur
    pauze: 12:00-12:30
    Zondag:Gesloten

    Veelgestelde vragen over gebitsslijtage

    Is gebitsslijtage pijnlijk?

    In de beginstadia is gebitsslijtage vaak pijnloos. Naarmate de slijtage vordert, kan het glazuur dunner worden en kunnen de onderliggende lagen van de tand bloot komen te liggen. Dit kan soms leiden tot gevoeligheid of pijn, vooral bij het consumeren van hete, koude of zoete producten.

    Is gebitsslijtage hetzelfde als tandbederf?

    Nee, hoewel beide aandoeningen het tandweefsel beschadigen, hebben ze verschillende oorzaken. Slijtage van tanden is het gevolg van fysieke of chemische slijtage van het tandoppervlak. Dit terwijl tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën die suikers omzetten in zuren, die het tandglazuur aantasten.

    Welke voeding moet ik vermijden om gebitsslijtage tegen te gaan?

    Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals citrusvruchten, frisdranken en bepaalde sappen, kunnen bijdragen aan slijtage van het tandglazuur. Het is goed om deze met mate te consumeren en na inname de mond te spoelen met water of te wachten met tandenpoetsen tot minimaal een half uur later om verdere slijtage te voorkomen.

    Contactformulier Tandartspraktijk Laan op Zuid