fbpx

Preventieve mondzorg

Veel mensen vinden het lastig om hun gebit in topconditie te houden. Preventieve mondzorg biedt hiervoor een mooie oplossing. Onder preventieve mondzorg verstaan we de verschillende behandelingen die gebitsproblemen voorkomen. Via individueel advies en gerichte behandelingen weten we uw gebit gezond en hygiënisch te houden.

 • Ervaren tandartsen.
 • Ruime openingstijden: ook op zaterdag geopend.
 • Online inschrijven of een afspraak maken.

Wat is preventieve mondzorg?

Met preventieve mondzorg voorkomen we dat er tand- en mondgezondheidsproblemen ontstaan. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van periodieke controles, het gebruik van de juiste mondhygiëneproducten en het aanpassen van uw levensstijlgedrag. Daarnaast geven we u preventieve voorlichting, voedingsadvies en kunnen we verschillende onderzoeken uitvoeren om te zien of er zich nog onderliggende gebitsproblemen voordoen.

Onder preventieve mondzorg vallen de volgende veelvoorkomende behandelingen:

 • Tandvlees en gebit controleren
 • Fluoride aanbrengen
 • Vullingen polijsten
 • Preventieve voorlichting over mondhygiëne- en verzorging geven
 • Worteloppervlakken reinigen en polijsten
 • Kiezen sealen
 • Tandplak of tandsteen verwijderen

Op controle bij de tandarts

Preventieve mondzorg bij de tandarts is een belangrijk onderdeel van het behoud van een gezonde mond en een stralend gebit. Met name het halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts is een goede manier om (beginnende) gebitsproblemen tijdig op te sporen. Tijdens een controlebezoek aan de tandarts zal hij uw mond en tanden grondig inspecteren, waaronder op:

 • Tekenen van tandproblemen
 • Gaatjes
 • Tandvleesontstekingen
 • Afwijkingen in de mondstructuur

Preventieve mondzorg met röntgenfoto’s

De tandarts kan röntgenfoto’s maken om eventuele problemen die niet zichtbaar zijn met het blote oog, te detecteren. Dit is ideaal om bijvoorbeeld beginnende gaatjes mee op te sporen. Als de tandarts een probleem ziet op de röntgenfoto, kan hij direct een behandeling voorschrijven om het op te lossen of een nieuwe controleafspraak inplannen. Zo bent u sneller geholpen!

Extra zorg voor zwangere vrouwen of mensen met medische aandoeningen

Sommige mensen hebben extra bescherming nodig tegen tandproblemen. Bijvoorbeeld mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen een verhoogd risico hebben op tandproblemen en hebben vaak extra controles en behandelingen nodig. Ook mensen met een hoog risico op tandvleesontstekingen, zoals zwangere vrouwen of mensen met een slechte mondhygiëne, kunnen baat hebben bij extra preventieve mondzorg.

Er zijn ook bepaalde levensfasen waarbij preventieve mondzorg extra belangrijk is. Kinderen hebben bijvoorbeeld extra mondzorg nodig om de ontwikkeling van hun gebit te bevorderen en om te voorkomen dat er tandproblemen ontstaan. Ook ouderen kunnen extra preventieve mondzorg nodig hebben om hun mond en (kunst)gebit gezond te houden.

Gebitsproblemen voorkomen? Dat doet u zo!

Het gebruik van de juiste mondhygiëneproducten, zoals fluoridetandpasta, elektrische tandenborstels en mondspoelmiddelen, kunnen aanzienlijk helpen om tandproblemen te voorkomen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van uw tandarts op te volgen over welke producten het beste zijn voor uw gebit en behoeften.

Bovendien is het belangrijk om goed te flossen en minstens tweemaal per dag te tandenpoetsen om tandplak en tandsteen te voorkomen. Tandplak en tandsteen zijn namelijk één van de grootste boosdoeners die leiden tot tandvleesontstekingen en gaatjes. Iets wat we natuurlijk liever voorkomen dan genezen.

Met een gezonde levens- en eetstijl houdt u uw gebit ook zo gezond mogelijk. Roken en het overmatig consumeren van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen leiden vaak tot tandbederf en tandvleesontstekingen. Het is daarom belangrijk om een gezonde levens- en eetstijl te behouden, met een gebalanceerd dieet en voldoende beweging.

Kosten preventieve mondzorg bij Tandartspraktijk Laan op Zuid

Omdat preventieve mondzorg een verzamelnaam is voor verschillende behandelingen en iedere patiënt weer andere behandelingen nodig heeft, hangt hier geen standaard prijskaartje aan. De één moet bijvoorbeeld een gaatje in zijn kies laten vullen, terwijl de ander alleen de vullingen laat polijsten. De tarieven van de losse behandelingen vindt u op onze website. Deze worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Vergoeding van preventieve mondzorg

Bent u nog geen 18? Dan worden de kosten voor preventieve mondzorg volledig vergoed door de basisverzekering van uw ouders/verzorgers. Bent u ouder dan 18 jaar, dan worden helaas niet alle kosten meer gedekt. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om achter te komen waarvoor u bent vergoed of lees uw polis goed door.

Maak direct een afspraak in onze praktijk

Wilt u een afspraak maken voor een preventieve mondzorgbehandeling in Rotterdam? Of heeft u nog vragen over onze behandelingen? Neem telefonisch contact op via 010 – 820 9784 of vul ons contactformulier in.

Plan een afspraakof bel 010 82 09 784

Tandartspraktijk Laan op Zuid

Laan op Zuid 2
3071 AA Rotterdam

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 18:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:09:00 – 16:00 uur
Zondag:Gesloten

Veelgestelde vragen over preventieve mondzorg bij de tandarts

Meer weten over preventieve mondzorg? Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen waarop we antwoord geven. Heeft u een andere vraag of wilt u er graag over doorpraten? Neem dan contact met ons op.

Waarom is preventieve mondzorg belangrijk?

Omdat het u kan helpen om tandproblemen op de lange termijn te voorkomen. Zo geniet u uw leven lang van een stralend en gezond gebit.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts voor preventieve mondzorg?

Het is aanbevolen om minstens twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controlebezoek en een professionele mondhygiënebehandeling. Afhankelijk van uw specifieke behoeften en risico’s op tandproblemen, kan de tandarts u aanbevelen om vaker langs te komen voor een controle.

Wat doet de tandarts tijdens een preventieve mondzorgbehandeling?

Tijdens een preventieve mondzorgbehandeling zal de tandarts uw mond en tanden grondig inspecteren op tekenen van tandproblemen. Denk hierbij aan gaatjes, tandvleesontstekingen en afwijkingen in de mondstructuur. De tandarts kan ook röntgenfoto’s maken om onderliggende problemen te detecteren.

Heb ik voor preventieve mondzorg een doorverwijzing nodig?

Nee, u heeft geen doorverwijzing nodig. Het is wel mogelijk dat u wordt doorverwezen door uw tandarts, maar dit is lang niet altijd het geval. U kunt namelijk ook gerust zelf een afspraak inplannen bij de mondhygiënist of tandarts voor een controle.